Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz 2016
  • 11.01.2016. 12:00

Povećanje izvoza maline, kornišona i goveđeg mesa

Pred Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose je veliki zadatak zaštite domaćih proizvoda i pronalazak novih stranih tržišta. Očekuje se nastavak rasta trenda izvoza maline i kornišona za koje vlada ogromno interesovanje za uzgoj u BiH, te povećan izvoz goveđeg mesa u Republiku Tursku.

Foto: pixabay.com
  • 1.218
  • 619
  • 0

Iako je 2015. godina bila izuzetno teška za poljoprivrednike i farmere, prije svega zbog posljedica katastrofalnih poplava iz prethodne godine, te izuzetno sušne 2015. godine sa višemilionskim štetama u prinosu i kvaliteti kukurza, ipak su vidljivi određeni pomaci i nove mogućnosti otvaranjem novih tržišta.

Raste svijest o ruralnom razvoju

Poljoprivrednici nisu imali mnogo razloga za zadovoljstvo, ponovo su poticaji kasnili, neki se čak nisu ni relizovali, a takozvana strana konkurencija je "potukla" domaću proizvodnju sa nekonkurentnim cijenama. Međutim priznali ili ne, osjeti se trend povećanja svijesti o ruralnom razvoju i važnosti poljoprivrede i njenim mogućnostima u BiH. Ono što je iznimno dobro, je otvaranje EU tržišta za mljekare, ratarima je omogućen izvoz krompira u EU te je dogovoren izvoz goveđeg mesa u Republiku Tursku, što je ohrabrujuća vijest za uzgajivače tovnih pasmina.

Također, 2016. godina bi mogla biti važna i za peradare, jer se očekuje skora dozvola i za izvoz mesa od peradi u EU. Pred Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose je veliki zadatak zaštite domaćih proizvoda i pronalazak novih stranih tržišta. Očekuje se da se nastavi povećan trend izvoza maline i kornišona za koje vlada ogromno interesovanje za uzgoj u BiH, te povećan izvoz goveđeg mesa u R.Tursku.

Sve više malinjaka

BiH zahvaljujući izuzetno povoljnoj klimi, geo položaju i strukturi zemljišta koje je u ogromnoj mjeri još uvijek nezagađeno i velikim izvorskim vodenim kapacitetima ima odlične uslove za razvoj malinarstva. Upravo ova grana poljoprivrede je doživjela vrhunac u 2015., a sve su indicije i pretpostavke da će se ekspanzija uzgoja malina nastaviti rapidno i u 2016. Trenutna potražnja u EU za malinom iznosi oko 400.000 tona. U protekloj godini u kooperantskom sistemu sa nekoliko velikih otupljivača u BiH otkupljeno preko 10.000 tona maline. Jasno je stoga da ova proizvodnja u BiH nije ni približno iskorištena, tako da se pruža velika mogućnost povećanja proizvodnje maline za što nesumnjivo postoji veliki interes među poljoprivrednicima.

Tržište je to koje diktira potražnju za određenim proizvodima, ali i kod povećanja proizvodnje za 50%, BiH bi imala mogućnosti izvoza maline. Također, primjetan je rastući trend proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, stoga se očekuju, osim maline, novi zasadi i veće proizvodne količine i kupine, borovnice i aronije.

Ogroman interes za uzgoj kornišona

Pravi hit i potpuna novina u povrtlarstvu u BiH je uzgoj kornišona. Odlični uslovi za proizvodnju, što podrazumijeva povoljne klimatske uslove i kvalitetno zemljište, kao i i izrazit interes za novim zasadima bili su poticaj pojedinim stranim investitorima da zajedno sa domaćim firmama krenu u projekat realizacije uzgoja i otkupa kornišona u BiH. Glavni pokretač ove proizvodnje u BiH protekle je godine bila tvrtka Agrona iz Živnica koja je ujedno zaslužna i za implementaciju projekta USAID pod nazivom "Partnerstvo za razvoj agrobiznisa".

Uzgoj kornišona pokazao se uspješnim već u prvoj sezoni, gdje je u šezdeset općina okupljeno oko 1.500 koopetaranata koji su uzgojili i isporučili 4.200 tona kornišona, što je 180 šlepera. Zanimljivo je da je čak 80% spomenute količine izvezeno na tržište Europske unije. Ovako uspješna proizvodna sezona pomogla je tvrtki Agrona da se pozicionira kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH pa se već za slijedeću sezonu planira povećanje broja kooperanata, što će dovesti i do povećanja proizvodnje, kako je planirano - za oko 20%. Procjenjuje se da bi i ova proizvodnja u 2016. godini mogla doživjeti svoj potpuni procvat, jer postoji veliki interes za novim zasadima.

Vrtoglav rast izvoza mesa u Tursku

Samo za prva četiri mjeseca prethodne godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog mesa iznosila je oko 14 miliona eura, dok je za cijelu 2014. vrijednost izvoza mesa iznosila 20 miliona eura. Trend povećanja izvoza će se nastaviti i u 2016. godini. Prema procjenama analitičara, a ponajviše zahvaljujući bescarinskom izvozu koji je Republika Turska odobrila BiH. To je izvrsna prilika za bh. stočare koji se bave tovom junadi jer je zagarantovana otkupna cijena i konstantna potražnja. Predviđeno je i odobreno od strane Republike Turske 15.000 tona mesa za 2016. godinu.

BiH sada mora iskoristiti ovu, kako je mnogi nazivaju, historijsku šansu za stočare, te uspostaviti jedinstvene sisteme otkupa kroz kooperantski sistem u cijeloj BiH, poput otkupljivača i izvoznika na području TK kompanije Menprom kojoj je odobren izvoz od 2.000 tona. Osim stočara, šansu za boljim profitom imaju i aerodromi, prije svega u Banjoj Luci i Tuzli jer je to jedini način transporta, zbog zabrane koju BiH ima za transport zamrznutog mesa kopnenim putem na teritoriju koje obuhvata EU.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednik Farmer Tržište Proizvodnja Cijene Ruralni razvoj Izvoz Malina Kornišon Malinarstvo Otkupljivač Bobičasto voće Povrtlarstvo Uzgoj Otkup Zasadi Meso Stočari Tov Junad


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete