Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompromis
  • 10.03.2023. 20:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potvrđeno: Poljoprivrednicima "ispalih" općina i gradova kompenzacijska potpora

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave koje su iznijele prigovore zbog gubitka ili promjene statusa područja s ograničenjima.

Foto: poljoprivrednici iz Petrinje
  • 6.213
  • 334
  • 0

Poljoprivrednici iz općina i gradova koje su izgubile status područja s ograničenjima, ipak neće ostati bez novaca, potvrđeno je danas nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. 

Najavila je kompenzacijsku potporu za prijelazno razdoblje za one koji su izgubili pravo na ovu potporu ili promijenili status iz područja sa značajnim na područja s posebnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju, u iznosu koji neće biti manji od one koju bi primili u ovoj financijskoj perspektivi.

Obrisano 61, dodano 39 novih JLS 

Kako stoji u priopćenju Ministarstva, održana je ujedno i prezentacija studije na čijoj je osnovi nastao novi Pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima. Održali su ju prof.dr.sc. Stjepan Husnjak i dr.sc. Vladimir Kušan, izrađivači u ime zajednice ponuditelja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Oikon d.o.o. – Instituta za primijenjenu ekologiju s podizvođačem Državnim hidrometeorološkim zavodom. 

Navode i da su na razini Europske komisije utvrđena nova pravila za ovo programsko razdoblje, u odnosu na 2014. – 2020., te je došlo do promjena u utvrđivanju na način da 61 jedinica lokalne samouprave više ne pripada tom području, te poljoprivrednici ne ostvaruju pravo na potporu za područje s ograničenjima, dok je novih 39 temeljem Studije definirano kao područje sa značajnim prirodnim ograničenjem.

Sastanak s predstavnicima JLS (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Ovime su poljoprivrednici iz pojedinih jedinica lokalne uprave, koji to do sada nisu imali, ostvarili prava na dodatna plaćanja s ciljem poticanja poljoprivrede proizvodnje u težim uvjetima gospodarenja.

Ističu da su izrađivači neovisni stručnjaci ugovoreni temeljem postupka javne nabave. Pri samoj izradi sudjelovalo je 44 osoba s različitih znanstvenih institucija te je nastala u skladu s propisanom Uredbom EU.

Umjesto da dopišete 58 gradova i općina, vi ukidate: Izađite na teren, utvrdite pravo stanje!

"Svaki od navedenih kriterija ima točno određene granične vrijednosti kojima se utvrđuje pripadnost područja nekom od ograničenja i Republika Hrvatska ih ne može mijenjati niti mijenjati ili dodavati nove uvjete, odnosno mora se pridržavati propisane metodologije", stoji u priopćenju uz dodatak da je svaki izvor podataka, dokumente i karte korišten u dijalogu sa Zajedničkim znanstvenim centrom Europske komisije koji je dao suglasnost na pojedine korake pri samoj izradi, kao i na zaključke.

Ipak, kažu i da su najavljene dodatne analize, ažuriranje podataka i pedoloških karata, ali i pojedinačno sagledavanje slučajeva i po potrebi dodatne konzultacije sa zainteresiranim predstavnicima jedinicama lokalne samouprave.

Studiju o određivanju područja pročitajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Kompenzacija JLS Područja s prirodnim ograničenjima


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.