Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 18.11.2021. 17:00
  • Sisačko-moslavačka, Lonjsko polje

Potvrđena ptičja gripa u Sisačko-moslavačkoj županiji

U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se kod zaraženih labudova o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, napominju iz Ministarstva poljoprivreda. 

Foto: Depositphotos/luislouro
  • 249
  • 83
  • 2

Potvrđena je ptičja gripa kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio 7 lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) te je jučer, 17. studenoga, u svih sedam utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1.

"U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica", napominju. 

Iz Ministarstva dodaju i da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 te su na području RH na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja zaraze koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Naredbom je, opisuju, propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

Podsjećaju i da su preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu sljedeće:

  • korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta,
  • zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući,
  • zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama,
  • dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji,
  • držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

"Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa je primjena dobre higijenske prakse. Stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica Biosigurnosne mjere Lonjsko polje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.