Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 29.04.2021. 09:55

Postignut sporazum između EU i UK o trgovini bez kvota i carina

Iako je EP pozdravio sklapanje sporazuma kojim se ograničavaju negativne posljedice povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, takvu odluku nazivaju "povijesnom pogreškom".

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 128
  • 191
  • 0

Europski parlament je velikom većinom glasova odlučio dati suglasnost za Sporazumu o trgovini i suradnji kojim se utvrđuju pravila budućeg odnosa Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Iako je EP pozdravio njegovo sklapanje kojim se, kako ističu, ograničavaju negativne posljedice povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, takvu odluku nazivaju "povijesnom pogreškom" jer, tvrde, nijedna treća zemlja ne može imati iste koristi kao i članica EU-a.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozitivno gledaju na nultu kvotu i sporazum o trgovini bez carina između EU-a i Ujedinjene Kraljevine te smatraju da bi jamstva o pravilima poštenog tržišnog natjecanja mogla poslužiti kao model za buduće trgovinske dogovore. Parlament se slaže s odredbama o, među ostalim, ribarstvu, potrošačima, zračnom prometu i energiji.

Međutim, žale što Ujedinjena Kraljevina nije željela da se ovaj dokument proširi na vanjsku, sigurnosnu i razvojnu politiku te da ne želi sudjelovati u programu razmjene studenata Erasmus+.

"EU i Ujedinjena Kraljevina stvorili su osnovu za odnos među jednakima. Najvažnije od svega, danas je početak, a ne kraj. Dogovorili smo se u mnogim važnim područjima, kao što su osiguravanje uzajamnog pristupa tržištu i izgradnja dobrih odnosa u području trgovine", izjavio je izvjestitelj Odbora za vanjske poslove Andreas Schieder (S&D, Austrija) . 

Odluka o suglasnosti usvojena je sa 660 glasova za, 5 protiv i 32 suzdržana, dok je popratna rezolucija, u kojoj su izneseni ocjena i očekivanja Parlamenta od dogovora, usvojena s 578 glasova za, 51 protiv i 68 suzdržanih. Glasanje je održano u utorak, a rezultati su objavljeni danas, stoji u priopćenju EP. 

Sporazumu o trgovini i suradnji kojim se utvrđuju uvjeti za buduću suradnju EU-a i UK postignut je 24. prosinca 2020.

Uz suglasnost Parlamenta on će stupiti na snagu nakon što ga Vijeće potvrdi, najkasnije do 30. travnja.

Sporazum možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Brexit Sporazum o trgovini Bez carina Bez kvota Ujedinjeno Kraljevstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer