Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda glodavaca
  • 21.05.2021. 18:00

Pošast: Zbog najezde miševa propada australska ljetina?

Poljoprivrednici dijele videozapise na kojima miševi trče i plaze po zemljištu, hangarima, oštećuju usjeve i nastanjuju se po kućama.

Foto: Depositphotos/weha
  • 506
  • 169
  • 0

Najezda miševa u Australiji uslijedila je nakon jedne od najgorih sezona požara, a u jeku globalne pandemije korona virusa. Riječ je o pravoj pošasti čiji je epicentar u istočnim državama ovoga kontinenta, posebno u Novom Južnom Walesu (NSW). 

Poljoprivrednici dijele videozapise na kojima glodavci trče i plaze po zemljištu, hangarima, oštećuju usjeve i nastanjuju se po kućama. 

"Na vrhuncu smo imali dva miša po kvadratnom metru", opisuje Guy Roth koji radi na istraživačkoj farmi Sveučilišta u Sydneyu u blizini grada Narrabri. Za nbcnews priča kako se štetočine kreću oko kuća, ulaze u njih. "Svaki puta kada otvorite ladicu, možete očekivati da će iskočiti iz nje. Hodaju po stolu dok za njim sjedite", opisuje stanje.

Kaže kako uništavaju usjeve pamuka, ali i žitarice pohranjene u silosima. 

"Neki farmeri odustaju od ljetnih usjeva jer su ih ozbiljno oštetili", kaže Steve Henry, jedan od istraživača ove pojave. 

Pojašnjava kako na nju utječe više čimbenika. "Imali smo niz sušnih godina, što je prekinuto, a miševi se jednostavno prilagođavaju novim uvjetima i počinju razmnožavati. Urod žitarica je dobar i glodavci imaju puno hrane", naglašava. 

Dakle, povoljni klimatski uvjeti, dovoljno hrane, dobro sklonište i vlaga pridonose tome da se ove životinje nebrojeno množe. 

Kako piše theland, istraživanje je pokazalo da farmeri izdvajaju do 150.000 američkih dolara za borbu protiv ove pošasti. 

Poljoprivrednike bi mogle "izvući" ozime kulture koje se ondje obično siju u travnju i svibnju. Grupa poljoprivrednika iz NSW od vlade traže hitne mjere kao što je dozvola za korištenje pesticida cink-fosfida, ali i financijsku pomoć kroz program malih potpora. Stoga pozivaju vladu da im osigura paket financijske pomoći do 25.000 dolara po gospodarstvu kako bi subvencionirali 50 posto troškova za borbu protiv miševa. 

Posljednja velika šteta koju su napravili na nivou čitavog Novog Južnog Walesa je da su pregrizli optičke mreže pa su korisnici izgubili pristup žičnom internetu. Većinom je riječ o ruralnim prostorima zbog čega poljoprivrednici broje velike gubitke. 

Nikome ne bi bilo svejedno zateći ovakav prizor u svom gospodarskom objektu: 


Tagovi

Najezda miševa Glodavci Australija Pošast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]