Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 31.12.2020. 07:30

Poraz za škotske poljoprivrednike: Nakon Brexita zabranjen izvoz sjemenskog krumpira u EU

Riječ je o sektoru koji čini tri četvrtine britanske proizvodnje i vrijedi oko 123 milijuna eura godišnje.

Foto: Sodel_Vladyslav
  • 264
  • 26
  • 0

Škotski su političari, među kojima i premijerka Nicola Sturgeon izrazili nezadovoljstvo nakon što su saznali da je sjemenski krumpir isključen iz dogovora kojim se dozvoljava gotovo cjelokupni izvoz hrane i bilja nakon 1. siječnja 2021. godine, neovisno o Brexitu.

Sturgeon je napisala na Twitteru da je riječ o katastrofalnom ishodu koji je, kao i svi drugi aspekti izlaska iz EU, nametnut Škotima protiv njihove volje. "Uz losos i viski, krumpir je jedan od proizvoda na koji smo kao narod najponosniji i ova odluka možda posluži kao povod za razmišljanje o novom referendumu za odcjepljenje i neovisnost", poručila je.

Sektor vrijedan 123 milijuna eura

Guardian piše kako su Škoti nezadovoljni izlaskom iz Europske unije u cijelosti, a ova zadnja odluka samo je kap koja je prelila čašu frustracija i ljutnji.

Naime, sektor proizvodnje sjemenskog krumpira čini tri četvrtine britanske proizvodnje i vrijedi oko 112 milijuna funti (oko 123 milijuna eura) godišnje, a uzgajivači su jedni od globalno najvećih izvoznika sirovine za proizvodnju čipsa.

"Ovo su loše vijesti za naše proizvođače. Petina našeg izvoza ide u EU, više od 20.000 tona godišnje. Ta se odluka treba pod hitno promijeniti“, naglasio je James Withers, izvršni direktor tvrtke Scotland Food and Drink.

Također, jedan od najproblematičnijih komponenti cijelog procesa su odnosi sa Sjevernom Irskom, pa se ne zna ni hoće li se ondje nastaviti izvoz jer će ona poslovati u okviru EU pod uvjetima prošlogodišnjeg sporazuma.

Pregovori oko ribolova bliže se kraju?

Nakon teškog razdoblja pregovora i oko ribolova, konačni dogovor ipak se čini bliže zahtjevima Europske unije. Naime, prvih pet i pol godina kvote za ulov u britanskim vodama bit će manje za 25% što će i jednoj i drugoj strani dati vremena da razrade plan B za ribare i njihove obitelji, piše Guardian.

Također, nakon tog će razdoblja moći loviti u vodama između šest i 12 nautičkih milja od britanske obalne linije. Nakon toga bi, vjeruje se, kvota dozvoljenog ulova trebala biti srezana za 35% što je bliže 25% koliko je tražila Unija, za razliku od britanskih početnih 60%.

Pregovori oko Brexita još uvijek traju, a farmeri već na ulicama zbog novog zakona

S druge strane EU je tražila prijelazno razdoblje od 14 godina pa su tu morali popustiti pod britanskim pritiskom.


Tagovi

Brexit Europska unija Škotska Izvoz Sjemenski krumpir Dogovor


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.