Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 14.01.2020. 08:00

Porasla vrednost izvoza iz EU u oktobru - najviše svinjskog mesa

Vrednost izvoza porasla je na 14,7 milijardi evra (povećanje od 12% u odnosu na oktobar 2018.) dok su vrednosti uvoza porasle na 10,7 milijardi (povećanje od 3,6%).

Foto: Pixabay/borevina
  • 107
  • 4
  • 0

EU je ponovo zabeležila porast vrednosti mesečnog izvoza i uvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u oktobru 2019. Vrednost izvoza porasla je na 14,7 milijardi evra (povećanje od 12% u odnosu na oktobar 2018.) dok su vrednosti uvoza porasle na 10,7 milijardi evra (povećanje od 3,6%).

Ta povećanja doprinela su rekordnom mesečnom suficitu u trgovini poljoprivredno - prehrambenim proizvodima od 4,0 milijarde evra, što je jedan od najvažnijih rezultata mesečnog izveštaja o trgovini za oktobar 2019. koji je objavila Evropska komisija.

Najveći rast izvoza u Kinu

Mesečne vrednosti izvoza zabeležile su najveći rast u Kini (porastao je za 655 miliona evra), Turskoj (za 108 miliona evra) i Ruskoj Federaciji (za 96 miliona evra). Sa druge strane, zabeležen je pad izvoza u Hong Kong (pad od 45 miliona evra), Alžir (pad od 43 miliona evra) i Jordan (pad za 35 miliona evra).

Povećanje je zabeleženo u vrednostima uvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u EU iz Ukrajine (za 95 miliona evra), Kanade (za 68 miliona evra) i Argentine (za 58 miliona evra). Međutim, došlo je do smanjenja vrednosti uvoza iz Brazila (pad od 60 miliona evra), SAD (pad od 50 miliona evra) i Južne Afrike (pad od 48 miliona evra).

sc
Izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda van EU (u milionima evra), Izvor: Eurostat

Po kategorijama proizvoda, došlo je do povećanja izvoznih vrednosti svinjskog mesa (povećanje od 375 miliona evra), pšenice (za 171 miliona evra), iznutrica (skok od 85 miliona evra) i mleka u prahu (za 64 miliona evra). Pad je zabeležen u vrednostima izvoza određenih proizvoda, uključujući šećer od repe i trske (smanjenje od 43 miliona evra), nejestive proizvode (pad od 30 miliona evra), maslinovo ulje (pad od 19 miliona evra) i esencijalna ulja (smanjenje za 13 miliona evra).

Među najvišim porastom uvoza imale su uljarice (osim soje) (za 154 miliona evra), tropsko voće (povećanje za 108 miliona evra) i biljna ulja (osim palminog i maslinovog ulja) (za 93 miliona evra). U međuvremenu, vrednosti uvoza smanjile su se za brojne proizvode, poput pogača (pad od 87 miliona evra) i pšenice (pad od 74 miliona evra).


Tagovi

Trgovina Oktobar 2019 Poljoprivredno - prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!