Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u Makedoniji
  • 11.02.2015. 10:30

Poplavljena makedonska sela i oranice!

Zbog velikih poplava u cijeloj Makedoniji, Veleposlanstvo Republike Makedonije u Zagrebu skuplja pomoć za nastradale. Svi zainteresirani Makedonci kao i drugi hrvatski građani, ukoliko žele pomoći, mogu dostaviti humanitarnu pomoć u prostorije Veleposlanstva na adresi Kralja Zvonimira 6/1, Zagreb, svakog radnog dana od 08:30 do 16:30 sati.

Foto: depositphotos.com,
  • 484
  • 82
  • 0

Nakon velikih poplava koje su prošle godine uništile brojna sela i u jezera pretvorile tisuće hektara obradive zemlje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, ovih se dana s tom elementarnom nepogodom bore stanovnici Makedonije, posebno njezina jugozapadnoga dijele kao i područja Albanije.

"Tjedan obilnih kiša potopio je obradive površine i stotine domova oko središnjeg makedonskog grada Bitole, a najkritičnije je oko sela Novaci gdje nabujala Crna Reka prijeti kućama. Stanje oko Bitole i dalje je nepredvidljivo, jer kiša ne prestaje", poručuju iz Makedonskoga centra za upravljanje kriznim situacijama.

Poplavljeno više od 60% zasijanih površina

Procjenjuje se da je poplavljeno više od 60 % površina zasijanih jesenskim kulturama - pšenicom, ječmom, uljanom repicom.

"Zbog velikih poplava u cijeloj Makedoniji, Veleposlanstvo Republike Makedonije u Zagrebu skuplja pomoć za nastradale.

Svi zainteresirani Makedonci, kao i drugi hrvatski građani, ukoliko žele pomoći, mogu dostaviti humanitarnu pomoć u prostorije Veleposlanstva na adresi Kralja Zvonimira 6/1, Zagreb, svakog radnog dana od 08:30 do 16:30 sati. Donacije u novcu, molimo, uplaćujte na Veleposlanstvo Republike Makedonije u Hrvatskoj, Kralja Zvonimira 6/1, Zagreb, na broj računa: HR2323600001501442004 otvorenoga u Zagrebačkoj banci.

Za mještane desetak sela u općini Mogila, na jugozapadu Makedonije, danima je najkraća veza s ostatkom zemlje gumeni čamac, jer samo ploveći njime, 300-ak metara po novoformiranim jezerom, mogu prijeći na drugu obalu i doći do osnovnih životnih namirnica. Lokalni seoski putevi i mostovi na tom području Makedonije poplavljeni su ili toliko oštećeni da kretanje njima nije moguće", piše srpski Blic. Nažalost, poplave su odnijele i prvu žrtvu. Na albanskoj istočnoj granici s Makedonijom, rijeka Verdova odnijela je tridesetosmogodišnju majku četvero djece.

Molimo da donirate hranu i piće koji se ne kvare te čistu odjeću. Još jednom napominjemo svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći, da telefonski automat za doniranje ne postoji, već se novac isključivo može uplatiti na žiro račun Veleposlanstva ili direktno u Veleposlanstvu na gore navedenoj adresi", poručila je Daniela Karađozoska, Veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj.

S obzirom da smo imali nesreću i na vlastitoj koži osjetiti kako je teško kad se zbog vodene stihije u nekoliko sati ostane bez svega, vjerujemo da će solidarnost naših ljudi i sada doći do izražaja.

Foto: depositphotos.com, @lucidwaters


Tagovi

Poplave Uništile Sela Jezera Makedonija Jugozapadni dio Albanija Obilne kiše Potopljene Obradive površine Domovi Bitola Novaci Crna Reka Kiša Makedonski centar za upravljanje kriznim situacijama Mještani Mogila Veza Čamac Jezero Poplav


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]