Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje
  • 16.07.2013.

Pomorski upravitelj - ključ zaštite Jadrana

Sve države koje imaju izlaz na Jadran trebaju ga zaštititi. Povećava se broj kruzera pa je Hrvatska preuzela ulogu lidera u pregovorima da se Jadran proglasi posebno osjetljivim morem...

  • 245
  • 11
  • 0

Jadran je poluzatvoreno i osobito osjetljivo more, zbog čega zaslužuje zaštitu svih država čije obale dotiče. Broj plovila sve je veći, a posebice tankera koji u luke od Otranta do Trsta godišnje prevezu više od 70 milijuna tona nafte.

Povećava se i broj kruzera, pa je Hrvatska preuzela ulogu lidera u pregovorima da se Jadran proglasi posebno osjetljivim morem, a uvođenjem sustava AIS “pokrila” bi brodove pri ulasku kroz Otrantska vrata te posadama i brodarima nametnula obvezu javljanja Nacionalnoj središnjici za spašavanje i traganje u Rijeci.

Grčki poučak

Poboljšanje sigurnosti međunarodnog pomorskog prometa, zaštita mora od zagađivanja, posebno s brodova, djelatnosti istraživanja, pravilno reguliranje međunarodne plovidbe i tehnička pomoć pomorstvu zemalja u razvoju − put je koji vodi prema sigurnosti plovidbe.

Ipak, pomorske nesreće i danas su naša svakodnevica. Dovoljno je prisjetiti se havarije grčkog tankera "Prestige", koji je u studenome 2002. "ispraznio" svojih 77.000 tona nafte pokraj španjolske obale i pri tome ribarstvu i turizmu nanio štetu od četiri milijarde eura.

Da bi država mogla nadzirati i zaštititi svoje interese na Jadranu, potrebno je povezati i koordinirati rad svih subjekata čiji je interes vezan uz more. U našem slučaju, četiri ministarstva moraju imati ključnu ulogu u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, a to su Ministarstvo obrane preko Obalne straže i Ratne mornarice, MUP preko Pomorske policije, Ministarstvo financija preko Carine, te resorno Ministarstvo pomorstva.

Kako bismo mogli odgovoriti svim potrebama sigurnosti pomorske navigacije i suprotstaviti se različitim prijetnjama koje dolaze s mora, Republika Hrvatska mora imenovati pomorskog upravitelja koji će osigurati bolje zajedništvo administrativnog djelovanja i pojačati operativnu učinkovitost pomorskih i zračnih snaga koje “označavaju” nazočnost jedne države na moru.

Osoba na dužnosti pomorskog upravitelja sjedinjuje sva raspoloživa sredstva u zoni svoje odgovornosti, te preuzima zapovijedanje i provedbu akcije na moru.

Lančane pogreške

U njegovoj je odgovornosti stalni nadzor mora, mobilizacija potrebnih pomorskih, zračnih i zemaljskih sredstava i njihova prilagodba nastalim potrebama. Temeljne zadaće pomorskog upravitelja bile bi: zaštita od onečišćenja na otvorenome moru, spašavanje osoba u slučaju pomorskih akcidenata i održavanje reda i mira.

Za ekološki incident karakteristično je da je nepredvidljiv s obzirom na vrijeme, vrstu i lokaciju, pa naše vlasti moraju biti svjesne stalnog rizika i nesagledivih posljedica moguće pomorske katastrofe na Jadranu. Pomorski incidenti ili katastrofe vrlo se rijetko događaju kao rezultat jedne ljudske pogreške, tako da su u pravilu rezultat lančanih pogrešaka ljudi u organizaciji rada broda i brodara kao preduvjeta sigurnosti plovidbe.

Upravljanje u kriznim situacijama, poput ekološke katastrofe na Jadranu, mora biti visoko učinkovito i usklađeno djelovanje jedinstvenog sustava obrane, koji prije svega uključuje hrvatske pomorske resurse i računa na njih. Pomorski upravitelj, sa svim kompetencijama u sigurnosti i zaštiti našeg mora, bio bi čelna osoba u lancu boljeg upravljanja i razvitka pomorskog i prometnog sustava.

Autor: mr. Martin Bilić


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Pomorski upravitelj Jadransko more Zaštita Zagađenje Pomorske nesreće

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]