Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 07.09.2022. 15:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pomoć zbog suše dobit će tek pet od 110 tisuća OPG-ova, povećati treba potpore za gnojivo

Socijaldemokrati su od Vlade i resornog ministarstva zatražili izmjenu postojećeg Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnih gnojiva. Predlažu trostruko veće iznose.

Foto: Facebook/Socijaldemokrati
  • 7.634
  • 537
  • 0

"Ne donese li Vlada ozbiljne mjere i ako se poljoprivrednicima ozbiljno ne pomogne te ne upregnemo sve poljoprivredne resurse koje imamo na raspolaganju, cijene hrane i dalje će rasti jer kako siješ, tako ćeš i žeti“, upozorio je danas Domagoj Hajduković, potpredsjednik Socijaldemokrata i njihova Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru.

Konkretno, socijaldemokrati predložili su da se mjera sufinanciranja mineralnih gnojiva, odnosno potpora za kupnju koja se već provodila u proteklom razdoblju, prilagodi stvarnom stanju na tržištu.

I to na način da se izmjenom postojećeg Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu dosadašnji iznos poveća, i to do 10 ha umjesto dosadašnjih 450 kn/ha na 1.350 kn/ha, a za preostalih 10 ha (do max. 20 ha) poljoprivrednog gospodarstva umjesto 250 na 750 kn/ha.

"To je trostruko povećanje i možda zvuči puno, no riječ je o stvarnoj potrebi da bi se jesenska sjetva odradila. Ako ju ne odradimo, pitanje je što ćemo sljedeće godine jesti?“ objasnio je Sebastijan Svat, zamjenik glavnog tajnika Socijaldemokrata,. 

Kako je dodao, naša je zemlja u mnogočemu, osim u proizvodnji žitarica i uljarica - nedostatna. "Da se u ovim ludim vremenima dogodi da sve države zatvore svoje granice - Hrvatska bi bila gladna. Poljoprivreda nije samo pitanje proizvodnje hrane, ona je pitanje i nacionalne sigurnosti“, rekao je. 

Predložena mjera je, kaže, jedna od rijetkih koja je već provođena, a da je obuhvaćala širok krug proizvođača, osobito mikro i male proizvođače koji često dobivaju mrvice ili ništa. Ona bi trebala obuhvatiti 80 tisuća obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

"S druge strane, pompozno najavljena mjera protiv suše resorne ministrice u iznosu od 200 milijuna kuna obuhvatila bi tek 5 tisuća OPG-ova od njih 110.000. To je primjer kako se pomaže u biti velikima, dok se zabilazi mikro i male poljoprivrednike koji su temelj razvoja sela, temelj ostanka na selu i temelj ukupnog ruralnog razvoja", naglasio je dodajući da je zatraženo minimum minimuma koji je potrebno isplatiti u roku ne duljem od mjesec dana kako bi poljoprivrednici opstali. 

"Od Vlade i resornog ministarstva očekujemo sveobuhvatan paket mjera kako su ih i najavili", zaključio je. 

„U ovom tjednu punom događanja jedna tema ostala je ispod radara – a to je poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane koja...

Objavljuje SocijaldemokratiSrijeda, 7. rujna 2022.

Tagovi

Socijaldemokrati Domagoj Hajduković Sebastijan Svat Jesenska sjetva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰