Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 23.01.2020. 08:00

Poljoprivredno zemljište u Srbiji čak dva puta skuplje nego u regionu

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Srbiji košta od 10.000 do 20.000 evra, što je dva puta više nego u okruženju. Očekuje se da će cene i dalje rasti.

Foto: Biljana Nenković/Ilustracija
  • 1.233
  • 38
  • 0

U nekim delovima Srbije je cena zakupa za poslednjih pet godina dvostruko skočila. Sada je u Srbiji hektar poljoprivrednog zemljišta duplo skuplji nego u okruženju i kreće se od 10.000 do 20.000 evra, a očekuje se da će ubuduće još rasti. 

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, kaže da je u Rumuniji, Mađarskoj ili Hrvatskoj zemljište iste kategorije i klase upola jeftinije. On kaže da u Srbiji hektar zemlje dostiže cenu od 20.000 evra, a da je za parcele koje nisu pored puta ili naselja potrebno od 12.000 do 15.000 evra. Kiš smatra da se kupovina zemlje neće isplatiti ni za 20 do 50 godina, prenose Večernje novosti. 

Privrednici kako Kiš pojašnjava višak novca investiraju u zemlju, a ne u nekretnine, pa je došlo do veće potražnje. 

"Ljudi iz različitih delatnosti, kako kaže, kupovinu njiva smatraju boljom investicijom od kupovine stanova, zlata ili štednje u bankama, jer očekuju da će to zemljište biti skuplje i spremni su da za njega plate svaku sumu," smatra Kiš. 

I njive na dobošu

S druge strane bankari prodaju oranice kako bi namirili potraživanja koje vlasnici nisu bili u mogućnosti da isplate redovnim plaćanjem kredita. Na prvoj prodaji nepokretnost može koštati 70 odsto od procenjene vrednosti. Kada nema kupaca, u drugom pokušaju posedi vrede upola od procenjene vrednosti. 

Zbog neplaćenih dugova, na doboš odlaze i oranice, a banke trenutno prodaju 63 parcele, uglavnom njive četvrte i pete klase, u Vojvodini.

Neplaćeni dugovi "teraju" i oranice u Vojvodini na doboš

Tako njiva četvrte klase u Jošaniku, u alibunarskoj opštini, površine 1.438 kvadratnih metara košta 910 evra. Njiva druge klase u Deronjama, nedaleko veličine blizu 40 ara, prodaje se za malo više od 1.500 evra, uz naznaku da je na prodaju drugi put. U kovinskoj opštini u ponudi je više njiva pete klase, veličine od 27,9 do 75 ari, po ceni od 300.000 dinara do 900.000. U Beočinu drugi put se prodaju dve njive četvrte i pete klase različite veličine za ukupno 3.534 evra, prenosi Dnevnik.

Zemlja će ove godine biti i besplatna za ratare

Istovremeno Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će ove godine od 540.000 hektara zemlje državnog zemljišta, od čega 2.400 hektara nije u funkciji biti ponuđeno ratarima besplatno na korišćenje.

U nekoliko opština u Srbiji utvrđeno je da se veliki broj parcela ne koristi. Ministarstvo poljoprivrede ima novu ideju da se takvo zemljište ustupi onima koji mogu da ga iskoriste, odnosno da im se takvo zemljište da besplatno u višegodišnji zakup.

Branislav Nedimović kaže da je urađen popis kompletnog zemljišta, te da je 540.000 hektara u državnom vlasništvu.

Oko 2.400 hektara zemlje u ponudi

Terenskom proverom kako su mediji ranije izveštavali utvrđeno je da se državno zemljište: u Aleksandrovcu, Aleksincu, Beočinu i Smederevu ne koristi i da je zapušteno. Prema Nedimovićevim rečima cilj je da se takvo zemljište identifikuje, potom ponudi zakupcima na besplatno korišćenje.

Parcele koje niko ne koristi biće date ratarima besplatno

"Našli smo oko 2.400 hektara koje nije u funkciji i ponudili ga ko želi da okrči. U prvih pet godina dobijate besplatno na korišćenje zemljište za krčenje. U narednih 25 godina imate povoljnije uslove da biste ostvarili profit. To, u suštini, radimo u celoj Srbiji gde se krenulo sa davanjem u zakup", kaže Nedimović. Prema njegovim rečima za novih 2.500 hektara ima dosta zainteresovanih, prenosi RTS.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Cena zemljišta Državno zemljište Ratari Parcele Poljoprivredni proizvođači Zakup Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.