Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 18.06.2018. 21:30

Poljoprivrednici uskoro na cestama? Traže ukidanje pravila o izravnom točenju!

Došlo je vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU točimo eurodizel po cijeni plavog dizela. Također tražimo da se hitno ukine pravilo o izravnom točenju, zatražila je Udruga OPG-a Hrvatske Život.

Foto: Bigstockphoto/Solarisys
  • 5.539
  • 348
  • 0

Smatramo da je nakon 26 godina a pogotovo nakon ulaska u EU došlo vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU točimo eurodizel po cijeni plavog dizela. Također tražimo da se hitno ukine pravilo o izravnom točenju, zatražila je Udruga OPG-a Hrvatske Život.

Kako objašnjavaju, zbog takvih propisa koji traju već godinama, mogla bi se dogoditi blokada prometa i benzinskih stanica. Naime, poljoprivrednici su na vrhuncu poljoprivrednih radova sa svim raspoloživim traktorima, a kreće i žetva sa kombajnima, pa bi do blokade moglo doći zbog velikog broja traktora i ostalih poljoprivrednih strojeva koji dolaze na točenje goriva.

Onima koji su došli s kanisterima prijete kazne 

Ova blokada, kažu, nije u režiji seljačkih udruga već u režiji ministarstva koje donosi pravilnike o točenju plavog dizela koje spadaju pod kontrolu Carinske uprave. "Svima onima koji na su na benzinskim stanicama točili gorivo u bačve, rezervoare i kanistre mogle bi doći velike kazne jer se takvo točenje goriva smatra gorivom za prodaju i svi oni moraju u sustav nadzora potrošnje goriva za prodaju te ispunjavati i tehničke uvjete za prihvat kartica.

Ovako oni tumače pravilnik: Prodaja označenog plinskog ulja vrši se uz karticu goriva. Prodavatelj je prije prodaje dužan izvijestiti korisnika o raspoloživoj količini i prodaju izvršiti izravnim utakanjem, te su time nedvojbeno isključene druge vrste spremnika, u koje nije dopušteno izravno utakanje plinskog ulja obojanog plavom bojom. Iako se već godinama pokušava objasniti da je takav način točenja nemoguć i neisplativ jer se plavi dizel ne toči na svim crpkama pa se u masu slučajeva mora ići po plavi dizel i do 30-50 km što zahtjeva dodatne nepotrebne troškove i gubljenje nekoliko sati dnevno.

Sada zamislite kada bi u jeku glavne sezone poljoprivrednih radova svi traktori i kombajni (veći kombajn ne stane na benzinsku) krenuli shodno pravilima točiti gorivo na benzinske, što znači da bi u prosjeku svaki poljoprivrednik dnevno gubio 2 sata i to ako nije velika gužva, uz to bi oni koji im je benzinska udaljena 30-50 km pola goriva potrošili na put, tako da ne moraju uopće niti ići na polje jer im treba gorivo sutra opet za put do benzinske", objašnjavaju iz Udruge.

Posve sukladno pravnoj stečevini EU

Kako dodaju, INA je  dala primjedbu na izravno utakanje, međutim odgovor mjerodavnih je da je sve sukladno pravnoj stečevini Europske unije. "Predlažemo izmjenu stavka 4. članka 89. i brisanje točke 83. stavka 1. članka 102. Zakona o trošarinama ( N.N. 22/2103) i to kako slijedi: Izmjena stavka 4. članka 89. Koji sada glasi; (4) Prodaja označenog plinskog ulja za namjene korisnika prava iz članka 92. ovoga Zakona vrši se uz karticu goriva. Prodavatelj je prije prodaje dužan izvijestiti korisnika o raspoloživoj količini i prodaju izvršiti izravnim utakanjem. Prijedlog: Brisati tekst: „i prodaju izvršiti izravnim utakanjem.“ Obrazloženje: Praksa je pokazala kako obveza "izravnog utakanja” pojedinim korisnicima prava iz članka 92. stvara veće probleme prilikom nabave energenta: • velika količina odobrene potrošnje koristi se na sam dolazak na prodajno mjesto i povratak s istog; • onemogućen je i otežan dolazak većih radnih stojeva na benzinske postaje.

Stoga predlažemo da se dopusti prodaja obojanog plinskog ulja korisnicima prava iz čl. 92 koja je različita od izravnog utakanja, uz eventualno ishođenje dodatnog odobrenja Carinske uprave, čime bi ta vrsta nabave i potrošnje bila pod pojačanim nadzorom carinskih tijela. Odnosno posredno predlažemo da se izvrše izmjene Pravilnika o trošarinama ili pribaviti autentično tumačenje koje dozvoljava direktno utakanje pojedinim korisnicima u prijenosne spremnike (npr. ovisno o određenoj kvoti i/ili prema djelatnostima koje obavljaju)".

Stigao je odgovor: Postojeće zakonsko rješenje je posve sukladno pravnoj stečevini Europske unije i dostatno", navode iz Udruge OPG Život. 


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Plavi dizel Izravno utakanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić