Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Španjolske
  • 20.06.2016. 07:30

Poljoprivreda Španjolske uzor eko proizvodnje!

Španjolska proizvodi više maslinova ulja od Italije, izvozi više vina od Francuske, a proizvodnja organskog voća i povrća brzo sustiže i sjevernoeuropske zemlje. Druga je u EU po ekološkim površinama!

  • 3.376
  • 114
  • 0

Zbog relativne propasti poljoprivrede Španjolske od 1960.-tih, ruralna populacija u toj zemlji se smanjila s obzirom na zapadnoeuropske susjede, a mnogo je farmi nestalo.

Kada je veličina postala važna

Otkako se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici - EEC još 1986. Španjolska je slijedila europsku politiku. Rezultat toga je bio prestanak uzgoja vinove loze i proizvodnje mlijeka u malim količinama, kakva je dotad bila praksa. Veličina je za španjolske poljoprivrednika tada zaista postala važna. Od 1990.-tih je godina količina poljoprivrednog zemljišta, posebno onog posvećenog organskoj poljoprivredi, porasla kroz irigaciju i konverziju neobrađene zemlje.

Oranice pod ječmom i pšenicom

Tri četvrtine španjolske proizvodnje, gledajući prema vrijednosti, čini povrće, voće i žitarice. Ječam i pšenica su glavne žitarice u Španjolskoj. U Kataloniji se uzgaja i riža, a kukuruz je karakterističan za sjeverni dio zemlje. Tu su i pamuk, duhan, šećerna repa, masline na jugu te leguminoze (grah, leća, slanutak). 38% španjolskog poljoprivrednog zemljišta čine oranice, 14% su pašnjaci i 32% čine šume. Uzgoj voća također je značajan, a posebno limuna i naranče koji su simbol Valencije. Tu su i jabuke, breskve, banane, kruške, smokve i šljive. Španjolska proizvodi i dosta rajčice, luka i krumpira te bademe.

Broj 1 izvoznik naranči i mandarina

Kako je Španjolska jedan od svjetskih proizvođača grožđa, uzgoj vinove loze je do značajne važnosti. Svinjetina je najvažniji mesni proizvod Španjolske, a slijedi ju perad, govedina i janjetina. Španjolska je već dugo vremena vodeći zapadnoeuropski izvoznik naranči i mandarina, a od 80.-tih godina proizvodi ih 3 milijuna tona godišnje. Španjolski uzgajivači limuna su koncentrirani u mediteranskoj regiji, a površine se navodnjavaju.

Šume prekrivaju trećinu Španjolske

Šume, iako prekrivaju trećinu površine zemlje, čine samo mali dio poljoprivredne proizvodnje. Važni šumarski proizvodi su pluto, eukaliptus, hrast, bor i topola. Zbog stoljeća erozije, sakupljanja drva za ogrjev i stvaranja pašnjaka na nekad šumskim površinama, dosta je šuma nestalo. Pošumljavanje koje je započelo 1940.-tih još uvijek traje.

Riblji sektor nekad je činio velik dio BDP-a

Španjolska je dugo vremena imala razvijenu industriju ribe zbog svojih prirodnih bogatstava. Komerijalne riblje flote zaratile su s ostalim zemljama, posebno s Marokom i Kanadom jer su španjolski ribari često lovili izvan svojih granica. Izlov se 80.-tih i 90.-tih smanjio, ali riblji sektor činio je još uvijek 1% BDP-a, a riba je ostala važan dio prehrane Španjolaca. Kao alternativa, riba se uzgaja diljem obale.

Španjolska poljoprivreda u brojkama

  • 54%, ili 25.600.000 ha zemljišta u Španjolskoj je posvećeno poljoprivredi.
  • Poljoprivreda generira 3% bogatstva Španjolske (BDP) te zapošljava 6.4% radnog stanovništva (720.000)
  • Postoji 1.210.,000 farmi, a 4% njih pokriva više od 100 ha
  • Prosječna veličina španjolske farme je 21 ha
  • Prosječna veličina gospodarstva koje uzgaja žitarice je 40 ha
  • Prosječna veličina gospodarstva koje uzgaja povrće je 6 ha
  • 27% zemljišta je u zakupu

Španjolska se ističe eko uzgojem

Španjolska proizvodi više maslinova ulja od Italije, izvozi više vina od Francuske, a proizvodnja organskog voća i povrća brzo sustiže i sjevernoeuropske zemlje. Španjolska je druga u Europi i osma u svijetu po ekološkim površinama, dok se čak 80% proizvodnje izvozi većinom u Njemačku, Nizozemsku, Francusku i Veliku Britaniju posebno u zimskim mjesecima.

Organski proizvodi se u Španjolskoj pretjerano ne kupuju i čine samo 1% potrošnje pa je Ministarstvo poljoprivrede lansiralo kampanju koja ima za cilj osvijestiti potrošače o organskoj hrani. Poljoprivreda čini 2.7% španjolske ekonomije, što je s obzirom na prije četiri godine, za jednu trećinu manje. Prosječan španjolski poljoprivrednik ima 55 godina.

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će Španjolska morati osigurati milijun hektara zemljišta za proizvodnju žitarica i uljarica za proizvodnju biogoriva, ako želi postati samodostatna.


Tagovi

Poljoprivreda Španjolske Španjolska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer