Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ePi
  • 13.03.2020. 10:30

Polaznici izobrazbe za rad s pesticidima u nedoumici - koliko iskaznica ćemo imati?

Najava uvođenja elektroničke poljoprivredne iskaznice zbunila je polaznike dopunske izobrazbe za rad s pesticidima. Uplaćuju za tu karticu, a najavljen je ePI, znači li da će ipak imati dvije? Evo što kažu u Ministarstvu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 7.787
  • 472
  • 0

Kako je u tijeku dopunska izobrazba poljoprivrednika za rad s pesticidima za što će polaznici dobiti iskaznice odnosno plaćaju i izobrazbu i izradu tih kartica, pitanje koje ste nam postavili je hoćete li onda ipak morati imati dvije? 

Iskaznicu za rad s pesticidima i elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) čije je uvođenje najavljeno. Ili će ipak sve biti na jednoj? 

"Proces zaprimanja zahtjeva za izdavanje elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI) počeo je 9. ožujka 2020. Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela. Prvo izdavanje ePI besplatno je za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva.

Započela dopunska izobrazba poljoprivrednika za rad s pesticidima

Paralelno s tim procesom u tijeku je prilagodba Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) te se priprema zakonski okvir koji će definirati upotrebu ePI. Završetkom sva tri procesa bit će ostvareni preduvjeti za primjenu ePI u sustavu za promet i primjenu sredstava za zaštitu bilja", odgovaraju nam na upit iz Ministarstva poljoprivrede. 

Podsjećamo, prema najavi iz Ministarstva, Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Prva pogodnost koju iskaznica donosi za poljoprivrednike je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u. Zahvaljujući njoj rasteretit će se administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obrada i isplata potpora. 

Zatražite svoju elektroničku poljoprivrednu iskaznicu!

Usporedno s uvođenjem ePI, radi se i na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Znači, nakon zaprimanja zahtjeva, prilagodbe FIS-a i pripreme zakonskog okvira, bit će stvoreni preduvjeti za primjenu ePI. 


Tagovi

Elektronička poljoprivredna iskaznica EPI Rad s pesticidima Iskaznice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]