Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 21.07.2015. 10:30

Pojedinci će profitirati Mjerom 4?

Prema informacijama djelatnika APPRRR, veliki će sustavi povući 80 do 90 posto raspoloživih sredstava putem mjere 4.1. Prema neslužbenim informacijama, samo jedna tvrtka kandidirala je projekte u vrijednosti priznatih troškova oko dvije milijarde kuna.

  • 1.058
  • 159
  • 0

Kuda ide ruralni razvoj? Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život dobila je odgovor koji daje dodatnu težinu negativnim reakcijama na najavljeni prijedlog Ministarstva poljoprivrede o preraspodjeli sredstava Mjere 4 Programa ruralnog razvoja (priloge pronađite ispod teksta).

Podsjetimo kako su u Udruzi Život odmah ukazali na to da promjene koje se najavljuju idu u korist velikim sustavima, a ne OPG-ovcima. U nedavno odaslanom dopisu Udruzi Život, kao odgovor na njihove upite, stoji sljedeće.

Mjera 4 promašit će cilj EU ruralne politike?!

Naime, zbog zaštite izvora informacije, reći ćemo samo da ona dolazi iz redova bliskim djelatnicima Agencije za plaćanja. Prema statistikama i rezultatima dosadašnjih natječaja, izgledno je da će veliku količinu sredstava iz podmjere 4.1. dobiti veliki sustavi - i to zbog glavna dva razloga:

  • Sustav bodovanja (kriteriji odabira), i
  • Veliki su sustavi prijavili projekte za bespovratna sredstava (potpora) za 90% priznatih troškova.

Samo jedna tvrtka odnosi dvije milijarde kuna?

Prema informacijama djelatnika APPRRR, veliki će sustavi povući 80 do 90% raspoloživih sredstava putem mjere 4.1. Prema neslužbenim informacijama, samo jedna tvrtka kandidirala je projekte u vrijednosti priznatih troškova oko dvije milijarde kuna. Tajnik Udruge Život Miroslav Kovač upozorava i na druge momente koje se događaju na terenu.

Pojačan nadzor otežava malim gospodarstvima

"Mi smo upozorili da se na ovaj način 90% sredstava želi usmjeriti prema velikim sustavima. Dobivamo dojave od naših članova, OPG-ovaca koji su se javili na natječaje raspisane za operacije iz Mjere 4, da se ovih dana nad njima vrši pojačani inspekcijski nadzor, traži dodatna dokumentacija. Na taj način želi im se dodatno otežati da dođu do bespovratnih sredstava", kaže Miroslav Kovač.

Povećanje sredstava za velike tvrtke

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je članovima odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH prijedlog o povećanju raspoloživih sredstava za operacije 4.1.1. i 4.2.1. Kao razlog navodi se iznimni interes korisnika operacija 4.1.1. i 4.2.1. koji je rezultirao velikim brojem prijava, Ministarstvo poljoprivrede predlaže povećanje iznosa sredstava namijenjenih provedbi ovih operacija. Za provedbu operacije 4.1.1. predlaže se povećanje iznosa sa 370 milijuna kuna na 861,84 milijuna kuna, što predstavlja 50% ukupne programske alokacije za ovaj tip operacije, dok se za provedbu operacije 4.2.11. predlaže povećanje iznosa sa 140 milijuna kuna na 366 milijuna kuna, što predstavlja 55,5% ukupne programske alokacije za ovaj tip operacije.

Glas digli i proizvođači mehanizacije

Na prijedlog promjena, u Udruzi život su reagirali s otvorenim pismom upućenom između ostalog premijeru Vlade RH Zoranu Milanoviću i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. U pismu između ostalog stoji kako informacije kojima Udruga raspolaže upućuju na to da će kriteriji odabira zakinuti mogućnost nabavke mehanizacije širokom krugu manjih OPG-a za širok spektar djelatnosti u poljoprivredi. U tom slučaju, istaknuli smo da probleme neće imati samo OPG-ovi, već svi koji se nalaze u bilo kojoj poziciji u lancu poljoprivredne proizvodnje, prerade i distribucije, ali i oni koji žive od distribucije (prodaje) same mehanizacije.

"S nama su stupili u kontakt i proizvođači i distributeri poljoprivredne mehanizacije. I oni su svjesni što se događa na terenu i svjesni su kako nam svima glavni cilj treba biti osigurati da čovjek ostane živjeti na selu", kaže Kovač. Ruralni razvoj ili još jednom - poznati scenarij iz evergreena hrvatske poljoprivrede?


Dokumenti


Tagovi

Program ruralnog razvoja Mjera 4 Ruralna politika Troškovi Veliki sustavi Udruga Život Preraspodjela sredstava Sustav bodovanja Potpore APPRRR Miroslav Kovač OPG Gospodarski subjekti Kolinda Grabar Kitarović Zoran Milanović Poljoprivredna m


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]