Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina gnojivom
  • 21.04.2022. 15:00

Pojačan uvoz gnojiva u brazilskim lukama - strahuju od sankcija

Brazil podmiruje 85 posto svojih potreba iz uvoza, a dodatni je problem što nema dovoljno skladišta

Foto: Depositphoto/bborriss.67 (ilustracija)
  • 218
  • 63
  • 0

Dok svijet strahuje od nestašice gnojiva, brazilske luke na rijeci Parana suočavaju se s užurbanom sezonom uvoza.

Lučka uprava Parana objavila je da luke u jednoj od najvećih poljoprivrednih država u Brazilu rade s neuobičajeno velikom količinom gnojiva nakon što su uvoznici požurili osigurati zalihe zbog straha da će sankcije Bjelorusiji i Rusiji smanjiti trgovinu, navodi Reuters.

Nemaju dovoljno skladišta

Uvoznici žele osigurati zalihe hranjivih tvari za usjeve. Brazil podmiruje 85 posto svojih potreba iz uvoza, a dodatni je problem što nema dovoljno skladišta.

Trenutno u jednoj od najprometnijih brazilskih luka, Paranagui, ima 18 brodova koji čekaju iskrcaj gotovo 600.000 tona gnojiva različitog porijekla. Luiz Garcia, predsjednik Parana Ports, navodi da je već 3,5 milijuna tona skladišteno u luci što otežava istovar.

Brzina istovara, koja ovisi o faktorima kao što su komercijalna strategija uvoznika, dobro vrijeme i dostupnost skladišta, dovedena je u pitanje zbog dugog kišnog perioda u ožujku, ograničenim skladišnim prostorom i ubrzanim prometom.

Garcia je rekao da je red od 18 plovila predstavljao napredak u odnosu na posljednja dva tjedna, kada je čak 30 čekalo na istovar. 

Prima teret iz 30 zemalja

Ova luka prima terete iz 30 zemalja, među kojim prednjače Kina, Rusija, Kanada i Bjelorusija. Brodovi s gnojivom stižu iz Rusije što potencijalno omogućava normalnu sezonu sjetve žitarica, čak i kada su sankcije pogodile dobavljača. Luka tijekom dana može istovariti 40.000 tona, a skladišni prostor oko lučkih terminala je u privatnom vlasništvu.

Luke Parana, uključujući Paranaguu i Antoninu, prihvatile su 3,068 milijuna tona u prvom tromjesečju, što predstavlja rast od 26 posto i oko 31,5 posto ukupnog uvoza gnojiva u Brazil.


Tagovi

Brazil Brodska luka Rusija Sankcije Uvoz gnojiva Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo