Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odstrel stoke
  • 18.10.2021. 10:40
  • Dubrovačko-neretvanska, Luka

Podivljala goveda, ovce, magarci i konji godinama pustoše polja - naložen je odstrel

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje kojim se lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena dopušta trajno uklanjanje podivljalih domaćih životinja.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Tuchong (ilustracija)
  • 4.361
  • 930
  • 0

Problem podivljale stoke koja godinama uništava poljoprivredna zemljišta na području Luka, Desana, Krvavca i Bagalovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uskoro bi mogao biti riješen. 

Kako piše likemetkovic, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim se lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena dopušta trajno uklanjanje podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja, a radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore.

Temeljem Zakona o lovstvu, vršit će odstrel podivljale stoke na predjelu Luke. 

Kako im je rekao lovoovlaštenik navedenog lovnog područja Jure Kapović, životinje koje se navode tretirat će kao divlje odnosno prvo pristupaju prebrojavanju, odstrelu te potom utvrđivanju njihova zdravstvenog stanja. Bude li zdravstveno ispravno, meso će donirati potrebitima. U suprotnom, zbrinjavat će se u skladu sa zakonskim odredbama, u kafileriji. 

Podsjećaju i da se s problemom životinja koje su bile domaće, no prepuštene same sebi - podivljale, stanovnici bore najmanje 10 godina.

U obrazloženju rješenja Ministarstva poljoprivrede navodi se i da je posjednik izjavio da nema nikakvog nadzora nad govedarima i kopitarima od 2016. godine. 


Izvori

Like Metković


Tagovi

Podivljala stoka Odstrel Lovačko društvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]