Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko doručak
  • 30.09.2015. 19:00

Podijeljeno 200 dječjih eko doručaka

Dvije stotine zagrebačkih prvašića danas je dobilo zdrav doručak sastavljen od ekološki uzgojenoga voća i povrća. Donirali su ga hrvatski eko proizvođači s ciljem popularizacije ekološkog uzgoja hrane, dok sam projekt financiraju njemački partneri.

  • 510
  • 42
  • 0

Pod sloganom Imam pravo jesti zdravo! u zagrebačkoj Osnovnoj školi Vukomerec podijeljeni su prvi eko doručci u Hrvatskoj. Ekološki institut Ecologica je u suradnji s Udrugom ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, započeo projekt popularizacije eko hrane u našoj zemlji, nazvan Eko hrana svakog dana!. Novac je osigurala njemačka zaklada za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung, a projekt se provodi u suradnji s Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FIBL), europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jer imaju pravo jesti zdravo!

Eko doručak je zamišljen tako da se učenicima prvih razreda osnovnih škola, na prigodnoj svečanosti podijele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak.

"Želimo da djeca jedu zdrav obrok, a s druge strane i potaknuti razmišljanje o poticaju razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Eko poljoprivreda kod nas stalno raste. Imamo gotovo 3.000 proizvođača i sve više površina na kojima se ekološki uzgaja, no nema dovoljne raznolikosti proizvoda. Primjerice, mliječnih certificiranih proizvoda uopće nema", kazala je voditeljica Ekološkog instituta Ecologica i voditeljica projekta Sonja Karoglan Todorović.

Sljedeće godine eko doručak za 500 školaraca

Jedan od naših najvećih eko proizvođača, Mario Sever, vlasnik zagrebačke tvrtke Eko Sever proizvodnja d.o.o. rekao je na doručku kako bi država mogla pomoći smanjenju cijena ekoloških proizvoda putem drugačije porezne politike. Jer kod nas je PDV na te proizvode 25%, u Njemačkoj i Italiji 9, odnosno 5%, dok su u Danskoj ti proizvodi oslobođeni poreza.

Projekt financiraju partneri iz Njemačke, dok sadržaj kutijica za doručak u cijelosti doniraju naši ekološki proizvođači, članovi Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske i to OPG Eko Sever, OPG Repro Eko iz Jastrebarskog, OPG Marice Jug iz Nize nedaleko od Našica i Grbić d.o.o. iz Požege.

Svi proizvodi koji će biti ponuđeni djeci i inače se mogu nabaviti na tržištu, biljnog su podrijetla, udovoljavaju svim propisima, a proizvođači i njihova proizvodnja pod strogim su nadzorom koji se provodi nad ekološkim proizvođačima.


Fotoprilog


Tagovi

O.Š. Vukomerec Zagreb Ecologica Ekološki proizvođači FIBL Njemačka Eko Sever proizvodnja d.o.o. Eko doručak Prvi razredi Ekološke namirnice Zdrav obrok Mliječni proizvodi Certifikat Sonja Karoglan Todorović Mario Sever Donacija OPG Eko Sev


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]