Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna područja
  • 14.09.2021. 15:00

Podcjenjuje se uloga i važnost sela: U pripremi dugoročna vizija za ruralna područja

Vizija za cilj ima do 2040. godine preokrenuti negativne trendove, uključujući depopulaciju, starenje stanovništva i pad privlačnosti ruralnog okruženja kao mjesta za život.

Foto: Depositphotos/_iascic
  • 302
  • 135
  • 0

Jačanje dijaloga između ruralnih i urbanih područja bila je središnja tema neformalnog sastanka ministara poljoprivrede Europske unije održanog u Kranju, Sloveniji koja je od 1. srpnja preuzela predsjedništvo Vijećem EU.

U raspravi su se ministri usredotočili na pronalaženje odgovora na to kako države članice vide urbani i ruralni suživot, na koji način spriječiti potencijalne prijepore između te dvije strane i koja je uloga Zajedničke poljoprivredne politike, navodi gov.si.

Javne konzultacije, istraživanja i analize provedene u pripremi za Dugoročnu viziju za ruralna područja EU pokazala su da građani sve više primjećuju kako se uloga i važnost sela podcjenjuje. Stoga, ona za cilj ima do 2040. godine preokrenuti negativne trendove koji utječu na ova područja, uključujući depopulaciju, starenje stanovništva i pad privlačnosti te vrste okruženja kao mjesta za život.

Vizija, podsjetilo se na sastanku, objedinjuje nekoliko politika koje nadilaze ZPP i zahtijevaju integriraniji i koordiniraniji pristup na razini EU, nacionalnoj i regionalnoj razini.

Dugoročna vizija

Slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek naglasio je kako je jačanje seoskih područja i osiguravanje dijaloga između urbanih i ruralnih okruženja ključ dugog i uravnoteženog razvoja europskog kontinenta. 

"Vjerujem da smo ovom raspravom dodali kamenčić u mozaik mogućnosti za osnaživanje seoskih područja, uravnoteženiji odnos između ruralnog i urbanog, osobito u procesima donošenja odluka. Tako selo može postati još atraktivnije i funkcionalnije za sve generacije stanovništva“, poručio je Podgoršek.

Ministri su se složili da je selo višenamjenski prostor u kojem koegzistiraju i nadopunjuju se različite aktivnosti. 

"Tradicionalni način života u ruralnim područjima suočava se s velikim izazovima, stoga se društvena uloga mora redefinirati vodeći računa o njezinoj raznolikosti i kvaliteti“, jedan je od zaključaka koji se mogao čuti na sastanku. 

Dvodnevni boravak u Sloveniji poslužio je i za razmjenu informacija s ministrima ostalih država članica o procesu programiranja ZPP strateških planova, kao i o ostalim aktualnostima u sektoru.


Tagovi

Neformalni sastanak Ministri poljoprivrede Ruralna područja Urbana naselja Dugoročna vizija Slovenija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]