Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prometna nesreća
  • 28.06.2019. 10:30
  • Međimurska, Donji Kraljevec

Pod utjecajem alkohola traktorom udario u spušteni polubranik

Polubranik je bio spušten, vlak je stizao, a onda se pojavio traktorist...

Foto: Depositphotos/marsan/ilustracija
  • 1.636
  • 140
  • 0

Nesvakidašnju prometnu nesreću zabilježila je u srijedu Policijska uprava međimurska. Naime, prednjim dijelom traktora 68-godišnjak naletio je na spušteni polubranik uređaja za zatvaranje prometa, koji se od siline udarca slomio. 

"26. lipnja 2019. godine u 15:18 sati u Donjem Kraljevcu, Kolodvorskoj ulici, na prijelazu ceste preko željezničke pruge dogodila se prometna nesreća. Šezdeset i osmogodišnji vozač neregistriranog traktora IMT 540, s pridodanom neregistriranom prikolicom, upravljajući pod utjecajem alkohola od 1,39 promila, nailaskom na prijelaz ceste preko željezničke pruge nije zaustavio vozilo u trenutku kada je uređaj za zatvaranje prometa bio spušten, odnosno dok su bili uključeni svjetlosni i zvučni znaci koji upozoravaju da se približava vlak. Prednjim dijelom traktora naletio je na polubranik, koji se od siline udarca slomio.

Alkoholizirani vozač smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će se prekršajno sankcionirati zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama", izvijestila je policija. 

Podsjećamo, prema podacima MUP-a, samo u prva četiri mjeseca 2019. godine 92 traktora sudjelovala su u prometnim nesrećama, u kojima su smrtno stradale 4 osobe, a 27 ih je ozlijeđeno. 

Nesreće s traktorima: Samo do svibnja poginule su 4 osobe. Brojka je danas daleko veća

Statistika MUP-a poražavajuće kaže i da je u posljednjih 10 godina na području Republike Hrvatske u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali traktori nastradalo 1.780 osoba, od kojih je 77 smrtno stradalo. Lani je, pak, zabilježeno 336 nesreća u kojima je devet osoba smrtno stradalo, a 81 osoba ozlijeđena. Godine 2017. u 334 nesreće, život su izgubile tri osobe, a 69 je ozlijeđeno. U 2016. je zabilježen najveći broj nesreća, 362, u kojima je poginulo pet osoba, a 80 ozlijeđeno. 

Prometne nesreće s traktorima najčešće se pojavljuju kao slijetanja traktora s ceste. "Uz to, mnogo više traktorista i putnika na traktorima i traktorskim prikolicama stradava u šumi, na poljoprivrednim površinama i prilaznim putovima i to najčešće prevrtanjem.

Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: neiskustvo vozača, veliki nagibi terena u šumi ili na poljoprivrednim površinama uz česte slučajeve alkoholiziranosti zbog koje dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza ili smještaja tereta, odnosno nesklad između snage i mogućnosti traktora u odnosu na silu koja se nastoji svladati.

Pijan vozio pijanijeg, pijaniji pao s traktora, zajedno imali 6,5 promila alkohola u krvi

Putnici na tim vozilima, najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika (npr. na spojnoj poluzi na stražnjoj hidraulici traktora, na stepenicama traktora, blatobranima traktora, na raznim traktorskim priključcima, stranicama priključnih vozila i sl.)", doznali smo iz MUP-a.  


Tagovi

Nesreća Traktor Željeznička pruga Polubranik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]