Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja akumulacije
  • 24.01.2023. 14:45
  • Virovitičko-podravska, Dolci

Počeo proces izvlaštenja, mještani protiv gradnje akumulacije: Ne damo svoju zemlju!

Od kada su prošle zime doznali za gradnju akumulacije i retencije vrlo jasno i Hrvatskim vodama i lokalnim vlastima poručuju da imanja ne žele prodati i da će ih, ako treba, braniti i životima.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.525
  • 246
  • 0

Ne damo i nećemo, dvije su rezolutne tvrdnje koje su najčešće izgovarane na skupu u mjestu Dolci kod Orahovice organiziranom u povodu nezadovoljstva vlasnika čestica koje Hrvatske vode žele izvlastiti za potrebe gradnje akumulacije i retencije. Na poziv Mjesnog odbora u Dolce su došli službenici Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Virovitičko-podravske županije i pročelnica Zorica Hegedušić, ali njihove ovlasti ne dosežu kompleksnosti pitanja na koje mještani traže odgovore.

"Naš je zadatak provesti postupak osiguranja dokaza o stanju vrijednosti nekretnina. Umjesto da vi dođete u naš ured kako je uobičajeno, mi smo došli k vama kako bi vas saslušali i objasnili zakonski postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa“, rekla je pročelnica.

Kako smo pisali sredinom prosinca prošle godine, vlasnici čestica su ljuti jer su dovedeni pred svršen čin izvlaštenja. Projekt gradnje akumulacije i retencije priprema se 16 godina, a njih nitko ništa za sve to vrijeme nije pitao niti ih je ikad obavijestio o planovima. Na svojim su parcelama uočili okolčena i označena mjesta s kolcima i armaturnim šipkama, a da o tim radovima nisu bili upoznati i na kraju, kažu, ponuđeno im je sramotno i ponižavajuće malo novaca.

Imanja ne žele prodati 

Od kada su prošle zime doznali za gradnju vrlo jasno i Hrvatskim vodama i lokalnim vlastima poručuju da imanja ne žele prodati i da će ih, ako treba, braniti i životima.

Mještani ne daju zemlju: Branit ćemo je i životom ako treba

Čini se da su tome odlučni, a u borbi imaju podršku sumještana koji na prostoru željene gradnje nemaju zemlje. I ovoga puta, na skupu u Vatrogasnom domu, došlo je gotovo cijelo selo.  

Pročelnica Hegedušić je objasnila kako se proces odvija po Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade te govorila o mogućnostima i obavezama vlasnika čestica.

"Hrvatske vode predložile su lokaciju gradnje, a Virovitičko-podravska županija prihvatila i provela postupak izrade i usvajanja Prostornog plana kojim je predviđena gradnja akumulacije i retencije“, napomenula je.

Pročelnica Zorica Hegedušić 

Na pitanje zašto ih o tome nitko nije izvijestio odgovorila je kako se kod svakog prostornog plana organiziraju javne rasprave, a pozivi se objavljuju u novinama i na oglasnim pločama što je izazvalo negodovanje mještana.

"Kad treba platiti namete račune dobivamo na kućne adrese, a kad nas treba obavijestiti o važnim stvarima onda se to objavljuje u novinama koje ne čitamo i na oglasnim pločama, na mjesta koja nemamo vremena obilaziti“, rekla je jedna mještanka.

Pitala je zašto se obavijest o javnim raspravama ne šalju s računima jer bi tako svi zainteresirani na vrijeme saznali i sasvim sigurno uložili svoje primjedbe. Ali, to nekome nije u interesu.

Nema svrhe ovdje graditi retenciju i akumulaciju 

Ono što slijedi je očevid na terenu i nalog za izradu procijenjenog elaborata ovlaštenih vještaka kako bi se vlasnici nekretnina adekvatno obeštetili. Na terenu se utvrđuje stvarno stanje jer u katastru se vodi jedna namjena i kultura, a u naravi je nešto sasvim drugo. Nakon toga izrađuje se elaborat i dostavlja se strankama.

"Time još ništa nije izvlašteno. Ukoliko ste zadovoljni elaboratom možete potpisati sporazum s Hrvatskim vodama i riješiti imovinsko-pravne odnose. Ukoliko niste tada Hrvatske vode podnose prijedlog za izvlaštenje. U tom slučaju opet pozivamo svakog vlasnika posebno gdje možete izraziti zadovoljstvo ili osporiti i zatražiti ponovnu procjenu vještaka po vlastitom izboru“, objasnila je Hegedušić.

Ne želimo nikakve procjene, nećemo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a mi to ne želimo i gotovo, jedinstveni su mještani.

Sastanak u mjesnom odboru 

Ponovili su kako nema svrhe na tom mjestu graditi retenciju i akumulaciju jer nikada nije bilo poplava ni u selu ni u okolici te da postoji tek jedan pritok kojeg zovu Suhi potok jer vode u njemu ima tek zimi i u rano proljeće dok je preko cijele godine prazan.

"Vidjet će koliko je to uzaludno i bespredmetno. Tjerate mak na konac dok cijeli slučaj ne osvane u Saboru i Europskom sudu za ljudska prava“, rekao je jedan mještanin.

"Dovoljno je samo redovno održavati postojeće kanale. Neka budu sigurni da im nikakva gradnja ovdje neće proći“, dodao je drugi.

Novac preusmjerite na poplavna područja 

Jedan od prosvjednika je podsjetio kako svakih nekoliko godina plave Karlovac, Pokuplje, Pounje, Gacka i desetine drugih mjesta u Hrvatskoj i poručio da novac namijenjen ovdašnjoj investiciji preusmjeri na ta područja.

"Tamo direktor Hrvatskih voda za vrijeme poplava ode dati izjavu za televiziju navečer, da ga nitko ne vidi jer vjerojatno nije poželjan, i do sljedeće poplave nema nikog iz te tvrtke. Ovdje je bio gospodin Željko Kovačević iz osječkih Hrvatskih voda i niti na jedno pitanje nije znao odgovoriti“, rekao je.

Na naše pitanje što u slučaju da vlasnici čestica ospore procjenu vještaka i ne potpišu sporazum s Hrvatskim vodama, pročelnica Hegedušić je odgovorila: Ukoliko budu pasivni u postupku, mi ga svakako moramo provesti. U njihovom interesu je da sudjeluju i budu aktivni.

Mještani ne daju svoja imanja 

Međutim, mještani su odlučni. "To je kao da dođem kod vas u kuću i želim prodati vaš namještaj. Ne dam svoju zemlju i gotovo. Borio sam se u Vukovaru, ne zato da mi sada zemlju otimate? Borit ću se i braniti svaki pedalj svoje imovine, nećete je uzeti. Neka nitko ne dolazi tamo“, rekao je jedan od nezadovoljnih i pokazao spomenicu vukovarskog branitelja što je naišlo na odobravanje i pljesak nazočnih.


Fotoprilog


Tagovi

Gradnja akumulacija Pobuna mještana Selo Dolci Izvlaštenje Hrvatske vode Zorica Hegedušić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]