Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 23.02.2021. 17:35

"Plug-and-play" sušara pogodna je za gotovo sve usjeve, a ne proizvodi ugljični dioksid

S jedne strane, sušara omogućuje svestranost operatera i pruža mogućnost sušenja više usjeva na temelju ugrađenih programa dok se s druge lako i brzo može koristiti bilo gdje bez građevinske dozvole.

Foto: Herbas d.o.o.
  • 2.158
  • 315
  • 1

Tržištu će ovih dana biti predstavljen inovativan proizvod, najavljuju iz tvrtke Herbas d.o.o. iz Pitomače u Hrvatskoj i Barcs Metál Kft iz Mađarske, koje su uspješnom suradnjom udruživši bogato znanje i iskustvo osmislile i razvile prijenosnu "plug-and-play" sušaru za bilje i usjeve u specijalnom, prijenosnom kontejneru.

"Na prvi pogled, jedinstveni spremnik isti je poput ostalih tradicionalnih kontejnera. No, ako pogledamo unutrašnjost, uključujući posebnu izolaciju, spojeve i mehaničke dijelove, postaje jasno da je njezin dizajn potpuno jedinstven”, pojašnjava direktor tvrtke Barcs Metál Kft László Fucskár.

Mogućnost sušenja više usjeva

U stražnjem dijelu stroj sadrži termogenerator na bazi obnovljivih izvora energije koji ne proizvodi ugljični dioksid već cirkulirajući izvor energije, a u prvom dijelu praktičan, pokretni pod, što je velika prednost pri utovaru i pražnjenju. Također, inovativnost se očituje u tome da s jedne strane, sušara omogućuje svestranost operatera i pruža mogućnost sušenje više usjeva na temelju ugrađenih programa dok se s druge lako i brzo može koristiti bilo gdje bez građevinske dozvole.

Glavni problem, objašnjava Vladimir Hrvojić iz Herbasa, je taj što je za mnoga aromatična bilja, začine i poljoprivredne usjeve prijevoz do industrijskih sušara vrlo skup, zahtijeva više radne snage,  a sirovina se mora transportirati, skladištiti i osušiti u vrlo kratkom vremenu jer može brzo fermentirati.

"Pomoću ovog posebnog proizvoda pronašli smo zajedničko rješenje za sve to”, dodaje. Tako je ona pogodna za gotovo sve vrste biljaka, uključujući začinsko, ali i sjemenke bundeve, povrće ili voće, čak i žitarice poput pšenice i kukuruza.

Prodaja prve tri sušare, otkriva Hrvojić već je praktično dogovorena u Austriji.

Kao odgovor na potrebe tržišta

Inače, tvrtka Herbas specijalizira se uglavnom za proizvodnju opreme za preradu bilja, duhana i poljoprivrednih proizvoda, dok mađarska tvrtka već više desetljeća dizajnira i proizvodi kontejnere.

Promociju prijenosne sušare u sklopu B-light projekta možete pogledati u petak, 26. veljače ovdje

Ideja o posebnoj prijenosnoj sušari rodila se prije nekoliko godina kao odgovor na potrebe tržišta, a tada je trebalo pronaći samo prave partnere i financijsku konstrukciju za ostvarivanje ideje. Nakon što su razgovarali o prvoj zajedničkoj suradnji, pojavio se takozvani B-light projekt, shema bespovratnih sredstava u okviru programa Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska - Hrvatska 2014-2020 kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području. 

"Ovaj projekt sigurno nije zadnji. Razmišljamo o daljnjoj suradnji, razvoju i proizvodnji još jednog inovativnog proizvoda”, poručili su iz obje tvrtke te pozvali sve zainteresirane na online promociju sušare na Facebook stranici i youtube kanala tvrtke Herbas d.o.o. 26. veljače 2021. godine.

Kako u praksi radi sušara možete pogledati u videu:

Za više informacija javite se tvrtki Herbas na jedan od ispod navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Herbas d.o.o. Vladimir Hrvojić Barcs Metál Kft László Fucskár Plug-and-play sušara Kontejner Termogenerator


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Herbas

Kolodvorska 23/a, Budančevica, 48362 Kloštar Podravski, Hrvatska
tel: +385 48 816 107, e-mail: herbas@herbas.hr web: http://herbas.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]