Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi
  • 13.07.2018. 13:30

Plenković s predstavnicima trgovačkih lanaca i otkupljivačima: domaće voće i povrće još uvijek teško nalazi svoj put do polica trgovina

Predstavnike trgovačkih lanaca i otkupljivače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda primio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Foto: Vlada Republike Hrvatske
  • 1.411
  • 104
  • 0

Predstavnike trgovačkih lanaca i otkupljivače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda primio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te državni tajnici u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković i Tugomir Majdak

Razgovaralo se, navodi se iz Vlade, o provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te o organizaciji tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s naglaskom na sektor voća i povrća. 
 
"Radi se o dobroj platformi za raspravu o važnim temama za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo radi unaprjeđenja suradnje svih karika u opskrbnom lancu kako bi ideja "od polja do stola“ zaživjela na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika i potrošača", naglasio je Plenković dok je Tolušić izrazio zadovoljstvo što trgovački lanci imaju posebne promotivne aktivnosti i robne marke domaćih poljoprivrednih proizvoda. Dodao je da je potrebno uložiti više napora u sektoru voća i povrća jer domaće voće i povrće još uvijek teško nalazi svoj put do polica trgovina. 

Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja sufinanciranog europskim sredstvima nudi brojne mogućnosti ulaganja u izgradnju skladišnih kapaciteta, ali i potpore za uspostavu proizvođačkih organizacija preko kojih poljoprivrednici mogu smanjiti troškove proizvodnje i lakše pregovarati s otkupljivačima. Zaključeno je da će se ovakvi sastanci i dalje održavati kako bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom rezultirao korektnim tretmanom domaćih proizvođača i stabilnim odnosima između proizvođača hrane, otkupljivača i trgovaca. 

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske voćarske zajednice.


Tagovi

Zakon Nepoštena trgovačka praksa Vlada Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).