Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada
  • 17.03.2020. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Plenković: Odgodit će se plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH

Ekonomske mjere koje Vlada donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja - zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti, rekao je premijer.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
  • 1.575
  • 275
  • 0

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da Vlada ekonomske mjere koje donosi radi pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa imaju dva cilja - zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti. 

"To je smisao cijelog paketa zakonskih promjena koje ćemo danas donositi danas i predložiti Saboru", izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je da je gospodarska situacija u Hrvatskoj bitno bolja nego prije nekoliko godina. 

"Odgovornim vođenjem financija konsolidirali smo financijsku krvnu sliku države i ta nas činjenica dodatno čini i otpornijima i spremnima za suočavanje s ovom krizom. No, bez obzira na to, ovo su izvanredne okolnosti, okolnosti vanjskoga šoka i stoga ćemo kao Vlada danas predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu u dvije skupine - jedno su mjere koje nisu zakonskog karaktera i koje će provoditi određeni resosi, a drugo su mjere zakonskog karaktera, za koje ćemo tražiti potporu u hrvatskom Saboru", rekao je Plenković. 

Vlada priprema i tzv. korona kredite, danas objava mjera pomoći gospodarstvu

 Po njegovim riječima, cilj tih mjera je prije svega da se pokušaju odgoditi javna davanja poreznim obveznicima koji su u poteškoćama - i to poreza na dohodak i dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje "s odgodom za tri mjeseca, a ukoliko bude postojala potreba, i s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca". Osnovna ideja je da se poreznim obveznicima odobri odgoda plaćanje poreznih obveza odnosno poreznog duga, dodao je. 

Također, Vlada želi osigurati i financiranje likvidnosti gospodarstva, pri čemu postoji spremnost HBOR-a i komercijalnih banka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za preprogramiranje postojećih kredita, izjavio je.

Plenković je naveo i cijeli niz sektorskih mjera koje će Vlada poduzimati, poput beskamatnih zajmova općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i to do visine poreza na dohodak, prireza, doprinosa čije je plaćanje odgođeno i odobrena obročna otplata.

"Davat ćemo također potpore za zadržavanje radnih mjesta u sektorima i poduzećima pogođenim koronavirusom, odgađat ćemo i plaćanje turističke članarine i pristojbe, produljiti trajanje mjera stalni sezonac na 6 mjeseci,  povećati sredstava za zajmove za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura uz poček od 12 mjeseci", kazao je. 

Također, naveo je i bezuvjetno produljenje trajanja projekta za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa konkuretnost i kohezija i Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali, a predviđena je i ubrzana isplata 75 posto potraživih zahtjeva za plaćanje EU projekta. Ujedno, odgodit će se i plaćanje zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Koronavirus Mjere pomoći gospodarstvu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]