Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Latvija
  • 10.01.2022. 18:00

Plava krava ima jak majčinski instinkt: Kako su je spasili od izumiranja?

Farmeri ih uključuju u svoje stado zbog snažnog majčinskog instinkta, a vlasnici seoskih ugostiteljskih objekata kupuju ovu pasminu jer je postala turistička atrakcija.

Foto: YouTube/screenshot
  • 551
  • 120
  • 0

Latvijske krave sa svijetloplavom ili tamnom ultramarinskom bojom kože bile su pred izumiranjem. U 2000. godini ostalo ih je samo 18, a danas je oko 1.500 punokrvnih i hibridnih jedinki.

Posljednji primjerci su pronađeni u baltičkoj regiji Kurzeme, a sada se mogu vidjeti kako pasu na seoskim pašnjacima u centralnim područjima. Radi se o izuzetnoj pasmini koju odlikuje velika izdržljivost i prilagođenost na hladnije klimatske uvjete. 

Arnis Bergmanis, voditelj životinjskog parka Ciruli u selu Kalvene, koji služi kao uzgajalište stoke, izjavio je za AFP, a prenosi phys.org kako su najgori dani za ova goveda prošli. 

"One su jedinstvene i divne. Drago mi je što im možemo pomoći da napreduju. Sretni smo što možemo pomoći svakom novom farmeru ili vlasniku pansiona da dobije svoju posebnu plavu kravu."

Farmeri ih uključuju u svoje stado zbog snažnog majčinskog instinkta, a vlasnici seoskih ugostiteljskih objekata kupuju ovu pasminu jer je postala turistička atrakcija.

"Ako tele bilo koje boje izgubi majku ili se odvoji, plava krava će ga uzeti i odgajati kao svoje", rekao je Bergmanis.

Nacionalni simbol

Ova je pasmina dio identiteta Latvije. Prema legendi, one svoju boju dobivaju iz mora. Po rođenju imaju klasičnu bež boju, ali im se ona brzo mijenja, postaje plavičasta i s vremenom sve tamnija.

Nastale su na hladnim obalama Baltika i razvile su prilagođenost da se prehranjuju travama na pješčanim dinama i grančicama grmlja. Njihov pigment utječe i na obojenost mesa te je ono izuzetno tamno. Za sada je mali broj ovih životinja da bi se razmišljalo o klanju i prodaji mesa i mesnih prerađevina.

Farmeri, znanstvenici i entuzijasti su 2006. godine osnovali Udruženje Plavih krava kako bi ih zaštitili. Naime, tijekom socijalističke ere prednost je imala masovna proizvodnja govedine i uzgajanje visokomliječnih pasmina pa je upravo zbog toga ta autohtona pasmina skoro izumrla.

Karakteristike pasmine

Ona daje manje mlijeka. Godišnje je to oko 5.000 litara, ali je ono kvalitetnije i masnije.

Predsjednica udruženja, Daiga Simkevica u izjavi za AFP ima samo riječi hvale za njihovu prilagođenost na teške uvjete. Ističe da je riječ o snažnoj, nezavisnoj i robusnoj kravi koja može živjeti tijekom cijele godine na otvorenom, čak i tijekom zimskih mrazeva, što mnoge druge ne mogu podnijeti. "Nadamo se da ćemo u budućnosti izvršiti potpunu DNK analizu kako bismo identificirali one gene koji su za nju jedinstveni, jer nikada nije zabilježeno da se ova pasmina zarazila virusom goveđe leukoze."

Ovo udruženje organizira seminare za farmere, vodi preciznu evidenciju kako bi se izbjeglo parenje u srodstvu, radi na održavanju rasta populacije, a također se bavi istraživanjem stoke.

Zahvaljujući popularnoj kazališnoj predstavi iz 1970-ih, plava krava se vratila u javnu svijest, postajući simbolom nestajanja nacionalnog identiteta.


Tagovi

Pasmina krava Latvija Plava krava Izumiranje pasmine Arnis Bergmanis


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]