Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 15.04.2021. 10:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija u prošloj godini ostvarila neto dobit od 265 milijuna kuna

Pandemija Covid-19 nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima zbog očekivane neelastičnosti potrošnje hrane i poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Facebook/ Petrokemija
  • 119
  • 19
  • 0

Nadzorni odbor razmotrio je i usvojio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2020. godinu za Petrokemiju d.d. i grupu Petrokemija, priopćili su iz ove tvrtke. 

Kompanija je tako u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 265 milijuna kuna, u odnosu na dobitak od 140 milijuna kuna ostvaren u 2019. godini.

Pandemija Covid-19, navode, nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima zbog očekivane neelastičnosti potrošnje hrane i poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja mineralnih gnojiva radila je stabilno, dok je logistika djelovala uz manje poremećaje u lancima opskrbe.

Također, na poslovanje Grupe pozitivno je utjecala i znatno niža cijena prirodnog plina, kao i implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima.

Na taj je način, ističu Petrokemija ostvarila jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti, zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji, te niskoj cijeni prirodnog plina. 

Podsjećamo, tvrtka je planirala remont tijekom ljeta 2020., međutim kao posljedica pandemije termin je prebačen na siječanj 2021. zbog nemogućnosti pojedinih dobavljača da dostave rezervne dijelove unutar inicijalno planiranih rokova i zbog tada važećih restrikcija putovanja.

Popravak je obuhvatio postrojenja Amonijak, UREA, Prerada voda, Energana, Sumporna kiselina, DEE, PEPI, KAN 1, AN/KAN 2 i NPK 1. 

Ukupan trošak remonta bio je 90 milijuna kuna pri čemu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti tvornice.


Tagovi

Petrokemija d.d. Neto dobit Mineralna gnojiva Potražnja Covid-19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr