Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 30.07.2020. 14:15
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija ostvarila dobit u prvom polugodištu, rastu plaće zaposlenicima

U prvom polugodištu tvrtka je ostvarila neto dobit u iznosu od 239 milijuna kuna, u odnosu na 29 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Također, prvi puta nakon 12 godina povećana su prava radnika.

Foto: Petrokemija.hr
  • 310
  • 38
  • 0

Petrokemija je ostvarila dobit u prvom polugodištu, a slijedi i povećanje plaće zaposlenicima. Kako su priopćili, u prvih šest mjeseci 2020. godine, tvrtka je ostvarila neto dobit u iznosu od 239 milijuna kuna, u odnosu na 29 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine.

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvih šest mjeseci 2020. iznosi 251 milijun kuna u usporedbi s neto dobiti od 90 milijuna kuna u prvom polugodištu 2019. EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 304 milijuna kuna, i u odnosu na prvo polugodište 2019. značajno se povećala zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji te niskoj cijeni prirodnog plina.

Pandemija nije negativno utjecala

"Pandemija COVID-19 nije negativno utjecala na potražnju za mineralnim gnojivima u prvom dijelu godine, zbog očekivane neelastičnosti potrošnje hrane i poljoprivredne proizvodnje.

Proizvodnja mineralnih gnojiva odvijala se stabilno, dok je logistika djelovala uz manje poremećaje u lancima opskrbe uzrokovane COVID-19 krizom. Na poslovanje kompanije pozitivno je utjecala znatno niža cijena prirodnog plina, kao i implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima“, ističu iz Petrokemije.

Poslovodstvo tvrtke, dodaju, kontinuirano promatra razvoj situacije vezano uz COVID-19 i provodi sve relevantne preporuke HZJZ radi očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenika. Kontinuirano se radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje.

Povećana prava zaposlenih

Isti dan nakon objave dobrih rezultata, predstavnici Uprave i sindikata – EKN, Demos HUS i Sindikata naftnog gospodarstva, usuglasili su Aneks Kolektivnom ugovoru za Petrokemiju d.d. Time su prvi puta nakon 12 godina povećana prava zaposlenika.

Navedeno podrazumijeva povećanje plaća radnika na razini 5% te s druge strane usklađivanje temeljnih radno pravnih odnosa u skladu sa standardima industrije. Izmijenjene su i odredbe koje reguliraju otpremnine i prekovremeni rad, a sve u skladu sa standardom industrije. 

Ovim Aneksom Kolektivnog ugovora zadržana je visoka razina prava zaposlenika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene pogodnosti Petrokemija će na godišnjoj razini izdvajati 8 milijuna kuna više.

"Postojeće stanje i struktura imovine i obveza Društva, te sadašnja razina organiziranja i prilagodbe procesa odvijanju poslovne aktivnosti u kriznim uvjetima, pokazuju sposobnost tvrtke da se suoči s brojnim izazovima koje donosi sljedeće razdoblje“, zaključuju.

Dogovorenim Aneksom sva ugovorena prava iz Kolektivnog ugovora vrijede do 31.12.2021. godine.


Tagovi

Petrokemija Dobit Potražnja Mineralna gnojiva Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]