Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 25.11.2015. 07:25

Petrokemija dubinski analizira poslovanje

Kutinska Petrokemija izvještava kako će od idućeg tjedna započeti postupci dubinske analize tvrtke i otvaranje sobe za pregled podataka ulagateljima koji su iskazali za sudjelovanje u dokapitalizaciji jedine hrvatske tvornice gnojiva.

  • 180
  • 23
  • 0

Kutinska Petrokemija izvijestila je kako će od idućeg tjedna započeti postupci dubinske analize tvrtke i otvaranje sobe za pregled podataka ulagateljima koji su iskazali za sudjelovanje u dokapitalizaciji jedine hrvatske tvornice gnojiva.

Nadzorni odbor Petrokemije, navode iz kutinske tvrtke, dao je suglasnost Upravi za provođenje postupka dubinske analize Petrokemije i otvaranje sobe za pregled podataka sukladno utvrđenim listama podataka i unaprijed potpisanim ugovorima o povjerljivosti podataka.

O kojim se ulagačima radi?

Dubinska analiza provesti će se u razdoblju od ponedjeljka, 30. studenoga do ponedjeljka, 21. prosinca ove godine. Početkom studenog Uprava Petrokemije je potvrdila kako je primila pet izjava za upis novih dionica indikativnog karaktera, odnosno koje ne obvezuju niti davatelje izjave niti Petrokemiju. Iako iz same tvrtke nisu objavili o kojim se potencijalnim ulagačima radi, u medijima se spekuliralo da se radi o Ini, Prvom plinarskom društvu (PPD), mađarskom MET-u, srpskom Elixiru te rumunjskoj tvrtki Interagro.

Poziv na iskazivanje interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemija je objavila početkom listopada ove godine, temeljem Vladine odluke kojom je Ministarstvo gospodarstva ovlašteno da, upravljajući dionicama u vlasništvu države, na glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju. Time se, kako je tada istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, spašava Petrokemija koja je godinama ostvarivala gubitke.

Raste ukupni prihod

Prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U dva kruga dokapitalizacije provedena u ljeto prošle godine upisan je kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a bio je planiran iznos od 500 milijuna kuna. U trećem krugu, provedenom početkom ove godine, nije bilo zainteresiranih.

Prema podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješće, ta je kutinska tvrtka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihod od 1,9 milijardi kuna, što je 18,8% više nego u istom lanjskom razdoblju. Gubitak u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 51,8 milijuna kuna, što je znatno manje nego u istom razdoblju lani kada je gubitak iznosio 286,82 milijuna kuna.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Petrokemija PPD MET Ministarstvo gospodarstva Gnojivo Kutina Elixir Ivan Vrdoljak Dokapitalizacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]