Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan hrane
  • 15.10.2020. 15:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Petir: Potrebno je snažiti doniranje hrane i poticati da se neprodani proizvodi podijele

Potrebno je podržati one metode smanjenja rasipanja koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi, poručila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir povodom Svjetskog dana hrane.

Foto: Odbor za poljoprivredu Hrvatskog Sabora
  • 240
  • 151
  • 0

"Doniranje, kružno upravljanje i potpora našim poljoprivrednim proizvođačima kako bi učinkovitije koristili prirodne resurse, potencijal su koji moramo pametno iskoristiti i za koji moramo angažirati svu potrebnu infrastrukturu u lancu opskrbe hranom, kao i onu zakonodavnu, ako želimo stvoriti uvjete za dostizanje cilja zero waste u Hrvatskoj“, poručila je uoči 4. sjednice predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, a povodom Svjetskog dana hrane.

Dodala je i kako ovo itekako može biti važno i za ruralna, ali i urbana područja, kako zbog korištenja raspoloživih sredstava EU za investiranje, tako i zbog mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva.

Važno poticati doniranje

Petir je istaknula kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje i kratkih lanaca u opskrbi, ali i nastaviti kroz promotivne edukativne kampanje djecu od najmanjih nogu učiti konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane.

HPK: Prijavite trgovačke lance koji na police stavljaju jeftinu i robu lošije kvalitete iz uvoza

"Također, potrebno je snažiti doniranje i poticati praksu da se neprodani proizvodi podijele dobrotvornim udrugama i socijalnim samoposlugama, kao i da se pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane. Još 2015. godine u Hrvatskoj je ukinut PDV na donacije zdravstveno ispravne hrane i donesen je Pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija.

Kompleksnost problema gospodarenja hranom, osiguranja njene dostupnosti, sprečavanja siromaštva, potpore poljoprivrednim proizvođačima, smanjenja negativnog utjecaja na prirodu i bioraznolikost, velika je. No, treba s nečim početi“, poručila je predsjednica Odbora.

Hrvatska dobiva prvu zelenu, eko županiju

Povodom Svjetskog dana hrane istaknula je pozitivne inicijative poput Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji koja si je zadala cilj da do 2030. godine u potpunosti pređe na ekološki način proizvodnje hrane kao i osnivanje Centra za preradu GMO free soje u Vukovarsko srijemskoj županiji.

"To su projekti koji su u skladu sa Strategijama EU Od polja do stola, Paketom kružnog gospodarstva i najavljenim ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike te vjerujem da će njihova realizacija doprinijeti održivom razvoju Hrvatske“, zaključila je predsjednica odbora.


Tagovi

Svjetski dan hrane Doniranje Marijana Petir Gospodarenje hranom


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.