Potrebno je podržati one metode smanjenja rasipanja koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi, poručila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir povodom Svjetskog dana hrane.
"Doniranje, kružno upravljanje i potpora našim poljoprivrednim proizvođačima kako bi učinkovitije koristili prirodne resurse, potencijal su koji moramo pametno iskoristiti i za koji moramo angažirati svu potrebnu infrastrukturu u lancu opskrbe hranom, kao i onu zakonodavnu, ako želimo stvoriti uvjete za dostizanje cilja zero waste u Hrvatskoj“, poručila je uoči 4. sjednice predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, a povodom Svjetskog dana hrane.
Dodala je i kako ovo itekako može biti važno i za ruralna, ali i urbana područja, kako zbog korištenja raspoloživih sredstava EU za investiranje, tako i zbog mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva.
Petir je istaknula kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje i kratkih lanaca u opskrbi, ali i nastaviti kroz promotivne edukativne kampanje djecu od najmanjih nogu učiti konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane.
HPK: Prijavite trgovačke lance koji na police stavljaju jeftinu i robu lošije kvalitete iz uvoza
"Također, potrebno je snažiti doniranje i poticati praksu da se neprodani proizvodi podijele dobrotvornim udrugama i socijalnim samoposlugama, kao i da se pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane. Još 2015. godine u Hrvatskoj je ukinut PDV na donacije zdravstveno ispravne hrane i donesen je Pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija.
Kompleksnost problema gospodarenja hranom, osiguranja njene dostupnosti, sprečavanja siromaštva, potpore poljoprivrednim proizvođačima, smanjenja negativnog utjecaja na prirodu i bioraznolikost, velika je. No, treba s nečim početi“, poručila je predsjednica Odbora.
Povodom Svjetskog dana hrane istaknula je pozitivne inicijative poput Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji koja si je zadala cilj da do 2030. godine u potpunosti pređe na ekološki način proizvodnje hrane kao i osnivanje Centra za preradu GMO free soje u Vukovarsko srijemskoj županiji.
"To su projekti koji su u skladu sa Strategijama EU Od polja do stola, Paketom kružnog gospodarstva i najavljenim ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike te vjerujem da će njihova realizacija doprinijeti održivom razvoju Hrvatske“, zaključila je predsjednica odbora.
Tagovi
Autorica