Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Položaj žena
  • 11.10.2020. 12:00

Petir: Potrebno je regulirati profesionalni status seoskih žena

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 521
  • 287
  • 0

Potrebno je regulirati profesionalni status seoskih žena, pozvala je zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir prilikom rasprave o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Prema njoj, položaj je žena u ruralnom prostoru zabrinjavajuć, a one još uvijek nisu dio odgovarajućih javnih politika. 

"Nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod njih, što je nažalost ponekad prekasno. Na selu najčešće ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život“, kaže Petir.

Potreban tematski potprogram i izrada nacionalne strategije

Istaknula je da niti jedna država članica EU, pa tako niti Hrvatska, nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50% ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Često su ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava, a ostvaruju oko 35% ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos“, tvrdi zastupnica.

Dosta je stereotipa, današnje žene sa sela su obrazovane, pišu projekte i drže do sebe

Napominje kako je nužno proaktivno pristupiti ovom problemu i poduzeti daljnje kontinuirane mjere u cilju izrade nacionalne strategije koja bi se odnosila na položaj žena u ruralnim područjima.

"One se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“, zaključila je Petir. 


Tagovi

Žene Ruralni prostor Nacionalna strategija Status Obiteljska poljoprivredna gospodarstva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]