Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zastupničko pitanje
  • 11.09.2020. 12:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Petir Plenkoviću: Koje će mjere Vlada poduzeti kako bi se spasili hrvatski poljoprivrednici?

Hrvatskim proizvođačima treba pomoć da održe proizvodnju i plasiraju proizvod na tržište jer bi se zbog prevelikog uvoza i dampinških cijena mogli stvoriti ogromni viškovi, a njihova opstojnost doći u pitanje, upozorila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.123
  • 732
  • 0

Koje će hitne i interventne mjere Vlada poduzeti kako bi se hrvatska poljoprivreda održala i osnažila kao strateška gospodarska grana, domaći poljoprivredni proizvod bolje pozicionirao na tržištu a nelojalna konkurencija i nepoštene trgovačke prakse suzbile u korijenu, pitanje je koje je premijeru Andreju Plenkoviću uputila zastupnica Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

"Stanje na tržištu i u trgovinama toliko je alarmantno da iziskuje hitnu reakciju i intervenciju Vlade kako bi se pomoglo hrvatskim proizvođačima da održe vlastitu proizvodnju i uspiju na tržište plasirati svoj proizvod jer bi se u suprotnom moglo dogoditi da se zbog prevelikog uvoza i dampinških cijena stvore ogromni tržišni viškovi domaćih proizvoda, čime će se u pitanje dovesti sva ulaganja i potpore hrvatskim poljoprivrednicima koji mukotrpno rade, bore se, proizvode, a u konačnici svoju robu nemaju kome prodati“, upozorila je Petir. 

Na navedeno zastupničko pitanje, Vlada RH podsjetila je da su od početka izbijanja pandemije nizom hitnih interventnih mjera i aktivnosti doprinijeli normalizaciji stanja na tržištu.

"Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i stočarstvu u 2020., doneseno je i provedeno devet mjera namijenjenih malim poljoprivrednim gospodarstvima za održavanje postojeće razine i povećanja proizvodnje. 

Vučković: Hrvatskoj nisu smanjena EU sredstva za poljoprivredu, ona iznose 3,4 milijarde eura

Usvojena je i mjera za interventni otkup viškova u ratarsko i stočarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstvu te otkup viškova druhih proizvoda od potencijalno ugrođenih proizvođača", stoji u odgovoru kojeg potpisuje premijer. Također, u sklopu Nacionalnog programa pomoći vinarima, uvedene su dvije privremene i izvanredne mjere.

Slijede izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi 

U razdoblju do siječnja do svibnja 2020. godine, vanjskotrgovinskom razmijenom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda RH, smanjen je deficit za 77,6 milijuna eura, odnosno za 14,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

"Također su u pripremi izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kojima će se proširiti obuhvat proizvoda i obveznika Zakona, te popis nepoštenih praksi u cilju osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja", dio je odgovora koje u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod teksta.  

Napomenuli su i da nizom zakonskih i podzakonskih akata te programa potpore, nastavljaju provoditi dugoročnu i odgovornu politiku u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.


Dokumenti


Tagovi

Marijana Petir Vlada RH Zastupničko pitanje Hrvatski proizvođači Trgovačka praksa Dampiške cijene Viškovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!