Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 24.10.2019. 12:00
  • Nunhem, Nizozemska

Pet uspješnih farmera iz pet zemalja: Poljoprivreda je izazov, čekaju nas velike promjene

Poljoprivrednici iz čitave regije EMEA dijelili su svoja iskustva o tome kako pronaći pravi balans i osigurati biološku raznolikost i veću produktivnost.

Foto: Marina Parlov Puljiz
  • 524
  • 80
  • 0

Poljoprivreda nikada nije bila izazovnija. Europsko tržište sredstava za zaštitu bilja opada, a javni pritisak na kemikalije na terenu raste. Tvrtka BASF održala je dvodnevnu konferenciju za medije, u Njemačkoj i Nizozemskoj, gdje je ukazala na svoj novi fokus u pogledu pristupa i ulaganja, ali i nadolazećim inovacijama proizvoda, ambicioznim financijskim ciljevima te kako integriraju održivost u sve što rade - od laboratorija do terena.

Poljoprivrednici iz čitave regije EMEA na ovoj su konferenciji dijelili vlastita iskustva o tome kako pronaći pravi balans i osigurati biološku raznolikost i veću produktivnost.

Zaštita usjeva je neizbježna za održivu proizvodnju

Jedan od njih je Nijemac Stefan Cramm koji je od malih nogu pokazivao sklonost rukovođenju. Predsjednik je Društva mladih njemačkih poljoprivrednika (Young German Agriculture Society) i vodi vlastito obiteljsko gospodarstvo. Ima iskustva u agroekonomici i ratarskoj proizvodnji, a svoju viziju budućnosti u poljoprivredi temelji na stečenom obrazovanju i praktičnom iskustvu u poljoprivredi. 

I on je, kao i ostali uspješni poljoprivrednici koji su se predstavili, rekao kako je rotacija i zaštita usjeva neizbježna za održivost i kontinuiranu proizvodnju.

Alison Jobard je mljekarica iz Francuske koja kombinira napredne tehnologije s izuzetno visokim ekološkim standardima. Vlastiti je posao pokrenula u studenom 2014. godine i sada ima 100 muznih krava, 2 robota za mužnju i oko 130 hektara pod kukuruzom, žitaricama i pašnjacima. Alisonina misija je neprekidna potraga za kreativnim inovativnim rješenjima koja bi primijenila u svom poslovanju.

Na pitanje je li nabavka robota za mužnju opravdala ulaganje, Alison je odgovorila: "Dobili smo na brzini, odnosno na vremenu, posao se izvodi kvalitetnije, a robot nam daje informacije o kravama, zbog čega se one prije liječe ako dođe do oboljenja. To nam pomogne ponekad da izbjegnemo upotrebu antibiotika i drugih kemijskih proizvoda."

Dionisio L'Abbate provodi istraživanja na vlastitoj farmi

Dionisio L'Abbate je talijanski proizvođač voća i povrća treće generacije u svojoj obitelji, koji svoje proizvode prodaje diljem Europe. Vodi trgovačko poduzeće i poljoprivredno gospodarstvo. Dionisio je odlučni zagovornik istraživanja i razvoja koje provodi na vlastitoj farmi, što je rezultiralo širokim rasponom demonstracija i ispitivanja novih sredstava za zaštitu bilja i sjemena.

"Lako je danas reći - ekološka proizvodnja, no ljudi moraju shvatiti da 'organsko' nije jedini način stvaranja hrane za svjetsko stanovništvo. Za ekološku proizvodnju nedostaju radnici, a ne znam kako bi primjerice uklanjali korov iz usjeva bez njih. S takvim načinom za nas nema održivosti. Prvo smo počeli s organskim metodama uzgoja, ali bilo se teško izboriti sa širenjem proizvodnje i pojavom bolesti na biljkama.

Poljoprivreda nije "samo" posao, farmeri imaju misiju

Galina Peycheva-Miteva iz Bugarske je nadahnjujući lider i poljoprivrednik. Ona upravlja obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom u Bugarskoj, s ambicijom da uskladi vođenje tvrtke s dugoročnim pogledom na održivost i odgovorno upravljanje zemljištem. Potpredsjednica je Bugarskog udruženja zemljišnih vlasnika, članica je Odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bugarskoj te članica Nacionalnog udruženja proizvođača žitarica. Proizvođačica je ulja ruže i lavande te je vlasnica vinograda.

"Poljoprivreda je biznis i jako je važno dobro voditi ovaj posao i osigurati održivost i kontinuitet jer mnogi su farmeri preuzeli posao od svojih prethodnika i predstavljaju drugu, treću, pa i desetu generaciju poljoprivrednika. Smatram da društvo nije dovoljno svjesno tog osjećaja kojeg farmeri imaju, a to je misija. I nije to "samo" posao jer bi tako bilo mnogo lakše odustati pred svim izazovima koji se pred nas stavljaju", istaknula je Galina.

Moramo učiti zajedno i brzo - čekaju nas velike promjene

Andrew Pitts iz Ujedinjenog Kraljevstva je strastveni zagovornik povezivanja visokoproduktivne i profitabilne poljoprivrede s visokokvalitetnim resursima biološke raznolikosti. On je poljoprivrednik druge generacije u obitelji i radi s bratom Williamom. Farma je prvenstveno posvećena proizvodnji sjemenskih usjeva i bazira se na konvencionalnom sustavu uzgoja. Andrew je priznati poljoprivredni lider, koji progovara često o brizi za okoliš. Iduće godine Andrew će predsjedati vodećom britanskom poljoprivrednom konferencijom, Oxford Farming Conference.

"Gledamo kako proizvesti bolje i brže. Poljoprivreda je danas veliki izazov, a tek nas očekuju velike promjene narednih godina. Moramo učiti zajedno i moramo učiti brzo. Smatram da je potrebno uvesti više kemije u škole", ističe Andrew, kako bi se ukazalo na važnost njene uloge u poljoprivredi i stvaranju zdravstveno ispravne hrane.


Tagovi

BASF Poljoprivreda Zaštita bilja Stefan Cramm Alison Jobard Dionisio L'Abbate Galina Peycheva-Miteva Andrew Pitts


Autorica

Marina Parlov Puljiz

Više [+]

Marina je profesorica hrvatskog jezika, a dio je prodajnog tima Agrokluba.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije