Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća i povrća
  • 24.10.2019. 08:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Penzionerske dane dopunjuju voćarskom i povrtarskom proizvodnjom

Petar i Suzana Milojković godinama su živeli i radili u Beogradu, odlaskom u penziju ovi domaćini našli su svoj mir u selu Poljane baveći se raznovrsnom i ne tako malom voćarskom i povrtarskom proizvodnjom.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 126
  • 5
  • 0

Decenijama se govori da bi Srbija mogla da hrani pola Evrope, a naša poljoprivreda pada na sve niže grane i sve je manje mladih poljoprivrednika. Brojni su problemi koji ovu proizvodnju prate, a najveći - nesiguran palsman i nestabilne cene.

Tako se poljoprivredom uglavnom u našim selima bave vremešni domaćini, ali ima i onih koji uživaju u poljoprivrednoj proizvodnji, to su svi koji se ovom proizvodnjom bave - rekreativno. Sve je više penzionera u našim selima koji imaju raznovrsnu i zanimljivu proizvodnju. I domaćini Suzana i Petar Milojković poljoprivredom se u mladosti nisu bavili, a sada kao penzioneri imaju ne tako malo voćarsku i povrtarsku proizvodnju.

"Ja sam rođen u Poljanama, radio sam, zaradio penziju i vratio se u Poljane, gajim voće, povrće i sve što može da se gaji na malom prostoru," kaže domaćin Petar Milojković.

Doktor veterine u desetoj deceniji čuva koze i pravi sir!

Na malom placu svega po malo

Plac od dvadeset ari, Petar je kupio 1995. godine napravio kuću, a veći deo okućnice je voćnjak. Posađeno je različito voće od šljive do maline i kupine. Sem toga ima i domaćih starih sorti grožđa.

"Od voća imam: čačansku šljivu, jabuku, krušku, kajsiju, brskvu...od svega pomalo ali dovoljno za naše potrebe," kaže Petar.

Ove godine rod je bio dobar, bilo je voća i za džemove i za sokove, a već je ispečena i rakija. "Šljiva je rodila prilično dobro bilo je i za džem i za rakiju, ispekao sam 45 litara rakije tako da sam zadovoljan, sa ovo malo voća što imam," ističe ovaj domaćin.

Gradsku vrevu zamenili parčem raja u selu Poljane (Foto: Mirjana Stepić)

I dok Petar više brine o voćnjaku, gospođa Suzana je u povrtnjaku. Raznovrsno povrće gaje u jednom malom plasteniku i na otvorenom.

"U plasteniku gajimo uglavnom papriku i paradajz, a napolju krećemo od mladog luka, graška boranije do kupusa, proizvodimo sve sami od rasade pa dalji tok, bila je jako rodna godina dosta paradajza, dosta paprike, uglavnom je sve to neprskano trudimo se da bude sve organski zdravo, a sve što nam je višak prerađujemo: u ajvar u sokove, kompote," kaže Suzana. 

Mile Karapandžić radom u voćnjaku ispunjava penzionerske dane

 Gradsku vrevu zamenili parčem raja u selu Poljane

Kada čovek nešto voli da radi onda i brzo uči, tako je Suzana danas već iskusan i uspešan povrtar, ali ona je i majstor kulinarstva, pa je špajz napunjen raznim đakonijama od voća i povrća. Ova domaćica ističe da je i ranije znala da priprema zimnicu ali je danas sve mnogo lakše kada ubira plodove svog rada. 

"Krećemo od sokova od nane, zove, od maline, kupine, aronije, kompota i soka od kajsije, a kuvali smo i paradajz, ostavljali ljutenice, ajavar, sada će biti i turšija od zelenog paradajza," kaže Suzana Milojković.

Suzana i Petar posla u voćnjaku i povrtnjaku imaju svakog dana. To je velika obaveza ali kažu da je zadovoljstvo još veće.

"Svakog jutra izađem prošetam kroz voćnjak i baštu, pogledam šta fali i gde je potrebna popravka. Kako ustajemo odlazimo u plastenik i voćnjak," kaže Petar Milojković napominjujući da je srećan što je gradsku vrevu zamenio parčem raja u selu Poljane.

Proizvodna traka u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji neprekidno se okreće, čim se ova sezobna zavši već počinju pripreme za narednu godinu.


Tagovi

Voćarska proizvodnja Povrtarska proizvodnja Poljoprivrednici Ajvar Kuvani paradajz Sokovi Suzana Milojković Petar Milojković


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta