Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2020
  • 12.06.2020. 09:00

Parlamentarni izbori 2020 - što donose hrvatskoj poljoprivredi?

Ispred nas su 10. po redu parlamentarni izbori. Za manje od mjesec dana birat ćemo one koji će odlučivati i o životno važnoj temi - poljoprivredi. Zato ćemo vam na Agroklubu u narednom periodu ponuditi niz materijala koji će se baviti programima političkih opcija, kandidata na predstojećem prazniku demokracije. Do tada, sudjelujte u našoj anketi!

Foto: AK
  • 1.904
  • 227
  • 0

Važnost domaće proizvodnje, samodostatnost i sigurnost hrane nikada nije bila toliko vruća tema kao danas, kada je čitav svijet zadesila pandemija koronavirusa Covid-19. Kada je o sigurnosti hrane riječ i opskrbi tržišta, važnu ulogu mora odigrati i država kroz agrarne politike. 

Na kraju smo još jednoga mandata kojega je, kada je riječ o poljoprivredi, obilježila smjena ministra Tomislava Tolušića. Podsjetimo, tu je dužnost obnašao od 19. listopada 2016. do 19. srpnja 2019. godine, kada je ministarsku palicu sektora domaće poljoprivrede preuzela Marija Vučković. 

Praznik demokracije - deseti po redu

Ispred nas su 10. po redu parlamentarni izbori. Za manje od mjesec dana, 5. srpnja 2020., birat ćemo one koji će odlučivati i o proizvodnji hrane i budućnosti naših ruralnih prostora. Zato ćemo vam na Agroklubu u narednim danima ponuditi niz materijala koji će se baviti programima političkih opcija, kandidata na predstojećem prazniku demokracije. 

U želji da služimo poljoprivrednicima, donijet ćemo vam informacije o programima stranaka, s posebnim naglaskom na pitanja o tome - što će kandidati učiniti da bi domaća poljoprivreda dobila veći značaj i ekonomski obujam te koje su njihove planirane mjere u ovom sektoru. Zanimat će nas, tko su kandidati koji će preuzeti kormilo minisatrstva te kako će razviti provizodnju hrane i unaprijediti ruralni prostor.

Gledajući rezultate domaćeg agrara, zanima nas, treba li mijenjati sustav potpora i što političke opcije misle o današnjem modelu. Posebice su glasne pritužbe naših OPG-ova da veliki dobivaju previše dok malima ostaju tek mrvice, nedovoljne za razvoj pa se samo od sebe postavlja i pitanje, treba li mijenjati smjer Programa ruralnog razvoja?

S obzirom na recentnu aferu Vjetroelektrane, sumnje na lažiranje eko poljoprivrede i brojnih profesionalnih lovaca na potpore, svi se pitamo - je li sustav kontrole dodjele sredstava dovoljan? 

Također, brine nas i što naši budući donositelji odluka vide kao najveći izvozni potencijal domaće poljoprivrede i kako ga realizirati. Kako hrvatske političke opcije planiraju unaprijediti domaće tržište poljoprivrednih proizvoda s naglaskom na pitanje: Do kada će gosti na našoj obali jesti odreske iz Argentine uz talijansko povrće i voće iz Španjolske?

Dok se naši ruralni prostori prazne, depopulacija sve češća pojava i zato nas zanima, koje mjere planiraju provesti da zadrže mlade na selu i do kada ćemo u pojedinim dijelovima RH gledati napuštene sablasne objekte zarasle u šikaru. 

A tu je i pitanje o tome hoće li i kako kompenzirati očito buduće smanjenje EU omotnice za poljoprivredu. 

Imamo i pitanje za vas

Treba napomenuti kako četiri opcije već danas imaju objavljene programe, a neki od njih konstatiraju kako je poljoprivreda prioritet njihovg izbornog plana. Ima i onih bez pisanih planova, ali se ova tema provlači kao nit vodilja njihovih javnih istupa. 

Nadamo se će sve biti barem malo jasnije nakon što dobijemo odgovore na postavljena pitanja, koja smo poslali na adrese TOP10 političkih opcija. 

U međuvremenu, imamo pitanje za vas. Sudjelujte u anketi i ocijenite mandat bivšeg ministra Tomislava Tolušića i njegove nasljednice, aktualne ministrice poljoprivrede Marije Vučković. 


Tagovi

Parlamentarni Izbori 2020 Agrar Program Poljoprivreda Političke opcije Anketa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.