Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 01.12.2020. 13:30

Pandemijska godina donijela rast: Poljoprivredna proizvodnja veća za 4,7%

Prve procjene DZS-a unose dozu potrebnog optimizma i vjerujemo da se radi o trendu koji će se nastaviti i idućih godina, poručili su iz HPK. Brojkama je zadovoljna i ministrica.

Foto: Bigstock/ Standret
  • 236
  • 69
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja u 2020. godini porasla je za 4,7% odnosno s 17,9 milijardi na 18,8 milijardi kuna, prva je procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS). Također, zabilježen je porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10%. 

"Raduju nas što prve procjene govore da je došlo do pozitivnog pomaka u rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. To unosi dozu potrebnog optimizma i vjerujemo da se radi o trendu koji će se nastaviti i idućih godina", poručio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Rekordna proizvodnja žitarica i uljarica

Kako pojašnjavaju iz HPK, ove su godine i radom kroz svoje odbore, primijetili da je došlo do pozitivnih trendova u brojnim sektorima čemu je, prema njihovim procjenama, najviše pridonijela rekordna proizvodnja žitarica i uljarica

Također, primjetan je i rast u pojedinim segmentima stočarske proizvodnje, kao i u proizvodnji voća, povrća i drugih sektora proizvodnje. Vjeruju kako će uskoro dobiti i širu analizu što je najviše utjecalo, ali i kako dalje nastavljaju raditi na povećanju vrijednosti domaće poljoprivrede. 

DZS procjena: uljarice i kukuruz u porastu, šećerne repe sve manje

"Hrvatska je zbog pandemije osvijestila potrebu većeg vrednovanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Vjerujemo da je godina i ukazala kako moramo više raditi na podizanju samodostatnosti i okretanju većoj zastupljenosti naših proizvoda u trgovini, povećanju izvoza te jačem promoviranju naše poljoprivrede i proizvodnje hrane", poručili su.

Pred nama je, navode dalje iz Komore, novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU zbog čega je potrebno već sada zajednički započeti rad na izradi strateških dokumenata koji će prihvatiti sve zahtjeve i potrebe naših poljoprivrednika te utjecati na budući još brži rast i razvoj ove proizvodnje i opstanka ruralnih prostora Hrvatske. 

Ministrica Vučković  zadovoljna brojkama

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković zadovoljna je ovogodišnjim brojkama. Kako je objavilo Ministratsvo, podaci o porastu neto dodane vrijednosti i produktivnosti navode na zaključak da bi rast mogao biti trajniji.

"Svakako treba pričekati konačne procjene, pri čemu su one posljednjih godina uvijek pozitivnije u odnosu na prve privremene. U vremenima ispred nas, znat ćemo i dalje poticati preobrazbu - fokusiranjem na one prave, bilo male, bilo velike, jer tako najbolje čuvamo selo, te brzim reakcijama na poremećaje u skladu s mogućnostima Državnog proračuna“, poručila je.

Naglasila je i kako će Ministarstvo nastaviti s radom na ukidanju izvoznih barijera, dobivanjem veterinarskih certifikata i predlaganjem mjera Europskoj Komisiji.


Tagovi

DZS HPK Rast poljoprivredne proizvodnje Neto dodatna vrijednost Produktivnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]