Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija traktora
  • 21.10.2021. 07:30

Pandemija utjecala na broj registriranih traktora u Europi - kakvi su rezultati?

Dva najveća tržišta poljoprivrednih traktora u Europi i dalje su Francuska i Njemačka. Od 10 novoregistriranih, njih četiri dolaze iz te dvije zemlje. Kako stoji Hrvatska?

Foto: Lucija Bencarić
  • 264
  • 32
  • 0

Oko 189.242 traktora registrirano je diljem Europe prošle godine, otkrili su to podaci Europskog udruženja poljoprivredne mehanizacije (CEMA). Od toga su 49.338 vozila snage 37 kW (50 KS) i manje, dok ih je 139.904 jačine 39 kW i više.

Analitičari smatraju da se od ukupnog broja njih 149.667 odnosi na traktore, dok ostatak čine quadovi, teleskopski utovarivači, viljuškari i slično. Kako napominju iz ovog udruženja, taj odnos snaga je važno napomenuti jer je to značajno za zemlje poput Slovačke, Danske, Islanda, Švedske, Luksemburga, Estonije i Hrvatske.

Broj registracija se u pandemijskoj 2020. smanjio za oko tri posto u usporedbi s godinom prije. Tako je u drugom tromjesečju prošle smanjen njihov broj za 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Inače, ovaj je period do pandemije bio vrijeme kada se najviše registriralo poljoprivrednih strojeva.

U Hrvatskoj 1.526 novoregistriranih vozila, a samo 35 posto su traktori (Izvor: CEMA)

S obzirom na snagu traktora, čini se da je Covid-19 utjecao na sve kategorije, a neke bilježe pad od čak 30 posto u odnosu na 2019. godinu. Prema ovom izvješću, 60 posto registriranih u Europi su oni snage između 56 i 129 kW, a lane ih je registrirano osam posto manje u odnosu na 2019.

Naime, Europska komisija je prvo donijela odluku da proizvođači motora snage od 56 do 129 kW moraju zaključiti njihovu proizvodnju do 30. lipnja 2021. i staviti ih na tržište do kraja godine zbog onečišćenja okoliša. Međutim, zbog poremećaja u lancu opskrbe uzrokovanog pandemijom, od toga je, za sada, odustala.

Dva najveća tržišta poljoprivrednih traktora u Europi su Francuska i Njemačka. Od 10 novoregistriranih njih četiri dolaze iz tih dvaju zemalja. Blizu im je i Italija koja ima 12 posto udjela u prodaji, a tu su i Velika Britanija s osam te Španjolska i Poljska obje sa sedam posto.

Udio novoregistriranih traktora ovisno o državama

Od ovih šest ključnih tržišta samo su Njemačka i Poljska lani zabilježile porast novoregistriranih traktora u odnosu na 2019. dok sve ostale vodeće zemlje bilježe pad.

Ove se godine situacija poboljšala?

Prema podacima koje je CEMA dobila od državnih tijela, u prvih šest mjeseci ove godine u Europi je bilo registrirano oko 115.146 vozila te kategorije. Od toga su njih 32.353 snage 37 kW i manje, dok su 82.793 vozila s 38 kW i više.

Više od polovice registriranih strojeva su snage između 56 i 129 kW

Međutim, iz ovog udruženja smatraju da je od ukupnog broja riječ o 89.060 traktora, dok su ostali quadovi, teleskopski utovarivači i slična oprema koja spada u tu kategoriju.

Ove brojke potvrđuju visoku razinu potražnje jer su poljoprivrednici, izvođači radova i svi drugi akteri europskog poljoprivredno-prehrambenog lanca uložili velike napore kako bi osigurali pristup sigurnijoj hrani u vrijeme kada se pandemija nastavila, poručuju iz CEMA-e.

Ukupno je u prvih šest mjeseci 2021. godine u Europi registrirano 25 posto više poljoprivrednih traktora u odnosu na prvo polugodište 2020. Za proizvođače se proizvodnja i distribucija ograničena koronavirusom ove su se godine ipak postupno poboljšali, ali i dalje nisu vraćeni u normalu.

Potražnja velika, a proizvođači u problemima

I dalje se dešavaju značajni izazovi u lancu opskrbe, a nastaju i novi problemi zbog oskudne opskrbe, nedostatka dijelova i poskupljenja. Prema barometru CEMA-e, čini se da je opći indeks poslovne klime u industriji poljoprivrednih strojeva u Europi dosegao svoj vrhunac u svibnju i lipnju, no u rujnu se treći mjesec zaredom blago smanjio. Kako pojašnjavaju iz ovog udruženja, taj je pad rezultat toga što su neke tvrtke lošije ocijenile svoje poslovanje.

SAD: Vladaju nestašica guma i borba za dijelove poljoprivrednih strojeva

Neizvjesnost se nastavlja i ovisi o realizaciji narudžbi zbog ekstremnih povećanja cijena. U međuvremenu, 40 posto tvrtki suočava se s prestankom proizvodnje zbog nedostataka određenih komponenti. S druge strane, čini se da potražnja u Europi i dalje ostaje velika.

Zbog toga cijela industrija vidi potrebu za ulaganjem u gotovo cijeloj Europi, pogotovo kada je riječ o agraru na srednjem i istočnom dijelu kontinenta. U skladu s tim, regionalna analiza pokazuje da za svako pojedino europsko tržište većina sudionika istraživanja očekuje povećanje prometa u sljedećih šest mjeseci, pri čemu su zemlje Zajednice neovisnih država napredovale na ljestvici.

U tom kontekstu, predstavnici europske industrije uvjereni su da će godinu zaključiti s dobrim rezultatima. S obzirom na čitavu 2021., sudionici istraživanja u prosjeku očekuju povećanje prometa za 10-ak posto.


Tagovi

Prodaja Registracija Traktori Europa CEMA


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.