Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 03.06.2022. 15:00

Pale cijene ulja i mliječnih proizvoda - za koje su proizvode rasle?

Globalne cijene hrane diktiraju predviđanja za novu žetvu, zalihe, ograničenja i druga događanja u svijetu

Foto: Depositphoto/minervastock
  • 587
  • 54
  • 0

U svibnju su svjetske cijene hrane pale i to drugi mjesec zaredom. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO indeks cijena hrane pao je za 0,6 posto u odnosu na travanj iako je i dalje 22,8 posto iznad svoje vrijednosti u prethodnoj godini za isti mjesec.

Predvođen je padom biljnih ulja i mliječnih proizvoda, dok se u manjoj mjeri odnosi na one za šećer. Porasli su indeksi cijena žitarica i mesa.

Jeftinija biljna ulja

FAO indeks cijena biljnog ulja u svibnju je iznosio 229,3 boda, što je pad od 3,5 posto na mjesečnoj razini, ali je još uvijek iznad nivoa prethodne godine. Odnosi se na palmino, suncokretovo, sojino i ulje repice. Niže za palmino rezultat su manje potražnje i ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza iz Indonezije.

Svjetske cijene suncokretovog ulja pale su s nedavnih rekordnih vrijednosti. Pritom se u Ukrajini nastavljaju gomilati zalihe zbog logističkih uskih grla. U svibnju se dogodio i blagi pad međunarodnih cijena sojinog i repičinog ulja.

Vrijednosti žitarica i dalje rastu

Što se tiče cijena žitarica one i dalje rastu. U proteklom je mjesecu njihov indeks bio za 2,2 posto veći u odnosu na travanj i čak 29,7 posto iznad vrijednosti iz svibnja 2021. godine. One za pšenicu su porasle za 5,6 posto i taj rast se ostvaruje već četvrti mjesec zaredom. Dostigle su prosječno 56,2 posto iznad prošlogodišnje vrijednosti i samo 11 posto ispod rekordnog nivoa postignutog u ožujku 2008. godine.

Do naglog rasta je došlo kao rezultat zabrane izvoza pšenice iz Indije, zabrinutosti zbog stanja usjeva u zemljama koje su vodeći izvoznici, kao i manje zasijanih površina u Ukrajini.

Pšenica bilježi rast četvrti mjesec zaredom (Foto: Depositphoto/budabar)

Međunarodne vrijednosti krupnih žitarica su pale za 2,1 posto, ali su ostale 18,1 posto iznad prošlogodišnjih vrijednosti.

Glavna žetva kukuruza dovela je do pada za 3,0 posto, ali su one ostale 12,9 posto iznad prošlogodišnje vrijednosti. Za sirak su pale za 3,1 posto, a za ječam su porasle za 1,9 posto. Rast je zabilježen i kada su u pitanju cijene riže. Iznosile su 2,6 posto više za sorte Indika kojima se najviše trguje i velikih zaliha, posebno u Indiji.

Nakon osam mjeseci pojeftinilo mlijeko

Svibanj je za potrošače donio olakšanje kada su u pitanju cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. Njihov je indeks za 3,5 posto manji u odnosu na travanj, što predstavlja prvi silazni trend nakon osam uzastopnih mjesečnih povećanja. U odnosu na isti mjesec prošle godine i dalje je viši za 16,9 posto.

Najviše su pale za mlijeko u prahu, a zatim za maslac zbog slabije potražnje i drugih kretanja na tržištu.

Snažna maloprodaja i velika potražnja iz restorana uoči ljetnih praznika na sjevernoj hemisferi spriječili su značajan pad cijena sira i pored manje globalne uvozne potražnje.

Meso skuplje, a šećer jeftiniji

Indeks cijena mesa je bio 0,5 posto viši u odnosu na travanj i postavio novi rekord svih vremena. Najviše su rasle one mesa peradi čime su nadoknadile pad onih za svinjetinu i ovčetinu. Sve su to posljedice rata u Ukrajini, pojave ptičje gripe te svinjske kuge.

Cijena peradi je rasla (Foto: M.C.Celić)

Međunarodne cijene govedine ostale su stabilne, dok su svinjskog mesa pale zbog visoke dostupnosti izvoza, posebno u zapadnoj Europi, uslijed slabe interne potražnje i očekivanja za puštanje svinjetine iz programa pomoći za privatno skladištenje Europske komisije.

Indeks cijena šećera je bio za 1,1 posto manji u odnosu na travanj, što predstavlja prvi pad nakon naglog povećanja zabilježenog u prethodna dva mjeseca. Do toga je došlo zbog ograničene globalne potražnje za uvozom i očekivanog velikog uroda u Indiji.

Daljnji pad je spriječila neizvjesnosti oko rezultata tekuće sezone u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Žitarice Biljna ulja Meso Mlijeko Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]