Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 12.01.2021. 12:00

Pakirni centar i redovan otkup - pomoć poljoprivrednicima sa stradalih područja

Ideja je organizirati pakirni centar po svim standardima distribucije prehrambenih proizvoda u kojem bi ambalažirali i pripremali robu 50-ak proizvođača.

Foto: Marinko Petković
  • 369
  • 84
  • 0

"U ovom trenutku naši proizvođači s područja stradalih u potresu, koji su članovi Hrvatske poljoprivredne komore, imaju ogromne probleme kako u proizvodnji, tako i u plasmanu svojih proizvoda“, naglasio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te dodao kako je zbog toga, a na inicijativu tvrtke MHP Alimentum trade pokrenut projekt plasmana proizvoda poljoprivrednika s tih područja.

S obzirom na to da se u većini slučajeva radi o ljudima koji su svoje proizvode nudili lokalnom stanovništvu na tržnicama, za koje je upitno kada će opet proraditi, uloga projekta, kako tvrdi Jakopović, bit će redovan otkup i priprema proizvoda za tržište široke potrošnje. "Konkretno, ideja je organizirati pakirni centar po svim standardima distribucije prehrambenih proizvoda u kojem bi ambalažirali i pripremali robu za daljnju distribuciju“, pojašnjava.

Redovan otkup i priprema proizvoda za tržište

Iz HPK i MHP pojašnjavaju kako će njihova uloga biti redovan otkup i priprema proizvoda za tržište široke potrošnje.

MHP će robu na tržište stavljati pod svojim nazivom, a konačan plasman prema krajnjem potrošaču je već u procesu pripreme s ključnim partnerima. "Oni će osigurati police, logistiku te pomoći oko brendiranja, a nama ostaju operativni izazovi oko označavanja, analiza, registracija te svih ostalih regula propisanih zakonom i pravilnicima o stavljanju robe na tržište“, objašnjava Špiljar.

Projektom bi trebali biti obuhvaćeni među ostalim komunikacija prema proizvođačima, definiranje i ugovaranje otkupa, organizacija i opremanje pakirno-sabirnog centra te registracija istog, zdravstvene analize proizvoda, analize na nutritivne vrijednosti, registracija u sustav povratne naknade, brendiranje, pakiranje i etiketiranje proizvoda, logistika i distribucija i drugo.

Bez naknade za proizvođače

"Najveći izazov bit će organizacija pakirno-sabirnog centra zbog čega smo pozvali komoru da se uključi u projekt. S obzirom na to da se po današnjim procjenama ne radi o velikom volumenu, vjerujemo da ćemo s maksimalno 200 kvadratnih metara imati dovoljno prostora da zadovoljimo cilj oko plasmana za 50-ak proizvođača“, kaže Špiljar. Prostor će biti osiguran u njihovoj režiji, a HPK ga treba opremiti. Također, ističe kako će cijeli postupak odraditi bez naknade za proizvođače.

Što poljoprivrednici s pogođenih područja mogu financirati kroz Mjeru 5?

"Vjerujem da će ovaj projekt potrošači prepoznati i kupnjom lokalnih kvalitetnih proizvoda pomoći poljoprivrednicima i proizvođačima koji su nastradali u potresu", poručio je Jakopović.

HPK će u sljedećim danima javnost izvijestiti o svim kontaktima i osobama koje će operativno kontaktirati s proizvođačima, a na mrežnim stranicama će objaviti sve potrebne informacije oko daljnjih koraka i postupaka u ovom projektu.


Tagovi

HPK MHP Potres Projekt Pogođena područja Plasman proizvoda Poljoprivrednici Pakirni centar


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer