Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 02.11.2022. 18:00

Padaju cijene gnojiva na europskom tržištu?

Niže cijene plina dovele su do smanjenja troškova proizvodnje gnojiva i pada cijena. Neko je jeftinije za 100 eura po toni

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 12.686
  • 868
  • 0

Cijene plina su pale, što je smanjilo troškove proizvodnje gnojiva. To je rezultiralo padom cijena gnojiva na svjetskom i europskom tržištu, piše Agrarheute. Otvoren je jedan broj europskih tvornica, no procjenjuje se da je 37 posto kapaciteta za amonijak još uvijek ograničeno, što je pad u odnosu na vrhunac od 67 posto prije nekoliko tjedana. Ponuda u Europi raste, a očekuje se da će cijene biti još niže.

Prošli tjedan je indijska državna kompanija IPL najavila kupovinu 1,48 milijuna tona uree zbog čega je Egipat snizio njezinu cijenu na 60,28 eura/t.

Proizvedeno po visokim cijenama

Europa ima značajne neprodane zalihe uree koja je kupljena ili proizvedena po visokim cijenama. Trgovci i proizvođači su bili iznenađeni naglim padom cijena prirodnog plina i zalihama u EU, a poljoprivrednici i trgovci na malo nerado kupuju skupu ureu.

Poljoprivrednici i dalje moraju kalkulirati (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Također, u Njemačkoj i Francuskoj su krajem prošlog tjedna pale cijene najvažnijih dušičnih gnojiva. Smanjena je potražnja za fosfatima, a cijene na spot tržištu su također pale za 20,09 do 30,14 eura/t ovaj tjedan.

Za sto eura jeftinije?

Tako je na njemačkom tržištu kalcij amonij nitrat KAS, najvažnije dušično gnojivo za tamošnje poljoprivrednike, u ponedjeljak (31. listopada) koštao nešto manje od 761 eura/t. To je 100 eura manje po toni nego na početku mjeseca.

Za skoro 50 eura cijena uree je smanjena i sada iznosi nešto manje od 900 eura/t dok je amonij nitrat AHL zadržao stabilnu cijenu od 690 eura. Najvažnije fosfatno gnojivo, diamonij fosfat (DAP) košta 910 eura/t.

Slična situacija je u Francuskoj gdje uvozna luka i trgovački centar, Rouen, navodi da je amonij nitrat 27 %-tni imao cijenu 780 eura/t, što je 40 eura manje nego prije četiri tjedna.

Cijena Azotée tekućeg gnojiva (UAN) bila je 690 eura/t, a ondje je urea nedavno koštala samo 760 eura/t, što je 70 eura manje nego prije četiri tjedna. 


Tagovi

Cijena uree Padaju cijene Cijene gnojiva Cijena amonija Cijena fosfornog gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]