Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 19.05.2023. 14:35

Pad prometa od čak 90 odsto, pšenica - 22 din/kg bez PDV-a

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija poljoprivredna kultura, ove nedelje dolazi do primetnog smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje.

Foto: Đorđe Lalić
  • 139
  • 26
  • 0

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je primetan pad prometa robe i nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 375 tona robe, što predstavlja pad od čak 90,58 odsto u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 8.541.500 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje je bila primetna slaba aktivnost učesnika. Nizak trend cene i razlika u kvalitetu između nuđene i potraživane robe dodatno su otežavali zaključivanje berzanskih ugovora. Kukuruzom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži pad od 8,63 odsto. Vlažnim kukuruzom do 16% vlage trgovalo se po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om).

Niža cena pšenice

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija poljoprivredna kultura, ove nedelje dolazi do primetnog smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Početkom nedelje, iščekivanje informacija u vezi sa najavljenim pregovorima o produžetku važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru dovelo je do neizvesnosti i suzdržanosti kupaca i prodavaca.

Krajem nedelje, produženje pomenutog sporazuma za period od dva meseca dodatno je doprinelo mirovanju na tržištu. Pšenicom se trgovalo po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om), što je ujedno i ponder cena. Cena pšenice je u odnosu na prethodnu nedelju niža za 1,13 odsto.

Tržište soje miruje

Na tržištu soje ove nedelje nije bilo veće aktivnosti ni na strani ponude, ni na strani tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora za sojino zrno nije došlo.

Stočnim ječmom sa hektolitrom 56 trgovalo se u malim količinama po ceni od 21,60 din/kg bez PDV-a (23,76 din/kg sa PDV-om).

Berza 15. - 19.5.

U izveštaju USDA, zalihe pšenice osam najvećih izvoznika u sezoni 2023./24. su snižene u odnosu na tekuću sezonu. To je pre svega zbog očekivanog pada proizvodnje sledeće sezone u Rusiji i Australiji. Vremenske prilike u Francuskoj ostaju kišne i hladne u glavnim proizvodnim oblastima, što pokreće strahove zbog rizika za kvalitet ječma i pšenice. Nedostatak sunca se takođe vidi kao nepovoljan faktor za prinose.

Ipak, FranceAgriMer je povisio rejting useva pšenice na 94 odsto dobro do odlično, u odnosu na 93 odsto prethodne nedelje. Za ozimi ječam, rejting useva je nepromenjenih 92 odsto. Setva kukuruza je 80 odsto završena, u odnosu na 90 odsto prošle godine do istog datuma i u odnosu na petogodišnji prosek na isti datum od 85 odsto. Cene na Evronekstu su ponovo pale pod pritiskom očekivanja ukupno dobrog novog roda na severnoj hemisferi, uprkos zabrinutosti za stanje ozime pšenice u SAD. Dodato na to, tu je i nedostatak dinamike na strani tražnje, sa kupcima koji očekuju dalji pad cena sa pritiskom dolazećeg novog roda.

Manje površine pod kukuruzom u Francuskoj

Ministarstvo poljoprivrede Francuske procenjuje da će površine pod kukuruzom u Francuskoj da padnu na 1,25 mil ha, što je manje za 7,6 odsto od prošle godine, zbog restrikcija navodnjavanja.

Japan je pokrenuo tender na nešto preko 113.000 tona mlinske pšenice iz SAD, Kanade i Australije. Palmino ulje i dalje slabi, u kontekstu gde uprkos padu prinosa uočenom u Maleziji, proizvodnja je veća u odnosu na prethodni mesec, što je uobičajeno u sezoni uzevši u obzir proizvodni ciklus.

Ulje uljane repice je ponovo slabilo, zbog tržišta ulja i biogoriva. Rasprodaja na tržištu se nastavlja, naročito od strane finansijskih fondova, posle objave o nastavku ukrajinskog koridora u Crnom moru još dva meseca. Iako je to očekivano, vest je dala dodatni podsticaj trendu snižavanja koji je aktuelan već nekoliko meseci. Sa takvim cenama rezultati francuskih farmi će biti uveliko pogođeni sledeće sezone.

Suša u Španiji uzima danak

Sadašnji nivoi nisu dovoljni da pokriju povećanje troškova, naročito cenu đubriva koja je na najvišem nivou tokom kupovine za rod 2023.IGC (Međunarodni savet za žitarice) je povisio je svoju procenu svetske proizvodnje kukuruza na 1,217 mlrd t, u odnosu na prošlomesečnu procenu od 1,208 mlrd t. To je uglavnom rezultat veće proizvodnje u Brazilu, koja je sada procenjena na 130,2 mil t.

Kod pšenice, svetska proizvodnja je snižena za četiri mil t na 783 mil t. Buduća EU proizvodnja pšenice je procenjena na 136,8 mil t, što je sniženje za jedan mil t, uglavnom zbog manje proizvodnje u Španiji, koja se očekuje da bude samo 5,6 mil t zbog suše poslednjih meseci.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena stočnog ječma Suša u Španiji Kukuruz u Francuskoj


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.