Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.09.2022. 15:00

Pad cijene pšenice, ali i kukuruza i uljane repice obilježili početak tjedna

Pad za pšenicu na pariškom MATIF-u je iznosio 2,4 posto, a ugovori za prosinac su se sklapali po cijeni od 325,75 eura po toni. Kakvo je stanje s drugim robama?

Foto: Depositphotos/scherbinator
  • 491
  • 71
  • 0

Početak ovoga tjedna je obilježio pad cijena na tržištu žitarica. Pale su cijene pšenice, ali su jeftiniji i kukuruz i uljana repica.

Pariški MATIF

Na pariškoj burzi budućnosnica MATIF, gdje se sklapaju ugovori o kupnji nečega u budućnosti po cijeni dogovorenoj u sadašnjosti, pad za pšenicu je bio 2,4 posto, a ugovori za prosinac su se sklapali po cijeni od 325,75 eura po toni. Cijena ugovora za ožujak pala je za 2,17 posto i iznosila je 326,25 €/t.

Ugovori za studeni, za kukuruz su ostvarili pad od 1,37 posto, a za tonu je trebalo izdvojiti 323,5 eura. Na europskom tržištu cijene kukuruza su pod utjecajem "mršave" žetve. Najviše je pogođena Francuska, a prognoze su da će njeni ratari imati najlošiju berbu u posljednjih 30 godina.

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj - cijene na burzama osciliraju

Cijena uljane repice pala je za jedan posto te iznosila 571,5 €/t. Ovaj se trend opravdava padom cijene nafte i veće ponude, dok je prošlotjedni rast objašnjen rastom cijena soje.

Čikaški CBoT

Na čikaškoj burzi CBoT-u je cijena pšenice iznosila 315,46 eura po toni što je povećanje od 1,75 posto. Cijena za kukuruz je smanjena neznatno i bila je 266,24 €/t, dok je za soju iznosila 531,48 €/t. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Za zob se moralo izdvojiti 272,43 eura po toni.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Tržište uljarica Budućnosnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]