Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 01.10.2020. 11:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ove godine počinje izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Ukupan kapacitet RDC-a u komorama s kontroliranom temperaturom bit će 2.910 tona, od toga 690 tona za ekološke proizvođače. Centar će imati 23 rashladne komore s dinamičkom atmosferom. Ukupna površina objekta bit će veća od 8.000 m2

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 706
  • 149
  • 0

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće korak je bliže svojoj realizaciji, zaključeno je jučer na završnoj konferenciji projekta izrade dokumentacije za ovaj objekt. Župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić objavio je kako će za petnaestak dana sve biti spremno za objavu javnog natječaja za odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova.

Naglasio je da će projekt financirati Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Županija, a vrijednost se procjenjuje na 80 do 90 milijuna kuna, ovisno o rezultatu javne nabave.

Završetak iduće godine 

"Ono što smo dugo planirali i što smo najavljivali, napokon je spremno i s današnjom konferencijom krećemo u proces javne nabave koja će trajati 30 – 40 dana. Nadam se početku gradnje RDC-a ove te dovršetku iduće godine", rekao je Anušić.

Završnom konferencijom krenulo se u proces javne nabave

Riječ je o projektu od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti na cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na načelu održive gradnje i zaštite okoliša, uporabom obnovljivih izvora energije postavljanjem kolektora za sunčevu energiju na krovu objekta.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling iznijela je više detalja o kapacitetu i namjeni centra.

23 rashladne komore

"Ukupan kapacitet RDC-a u komorama s kontroliranom temperaturom bit će 2.910 tona, od toga 690 tona za ekološke proizvođače. Centar će imati 23 rashladne komore s dinamičkom atmosferom. Ukupna površina objekta bit će veća od osam tisuća četvornih metara, a gradit će se na prostoru osječke Eko-zone Nemetin", detaljizirala je naglasivši kako je površina dovoljno velika da se po završetku prve krene u sljedeće dvije faze, a to su proširenje dodatnih smještajnih kapaciteta te linija za brzo smrzavanja i sušenje voća i povrća.

Centar će imati 23 rashladne komore s dinamičkom atmosferom

Treba napomenuti kako je za ekološke proizvode osigurano 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona. Za ovu vrstu proizvoda bit će postavljena posebna linija za sortiranje i pakiranje, odvojena od konvencionalne proizvodnje.

"Planirani kapacitet rashladnih komora za konvencionalnu proizvodnju je 2.220 tona, raspoređeno u 10 komora s U.L.O. atmosferom i 6 s dinamičkom te 6 komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona", rekla je pročelnica i dodala kako se nada da će ovaj objekt postati osnova razvoja i proizvodnje voća i povrća na našem području.


Fotoprilog


Tagovi

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjska županija Projekt Poljoprivreda Ivan Anušić Nemetin Skladištenje


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]