Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna proizvodnja
  • 22.04.2021. 15:30

Otvoreno pismo EK: Neprihvatljivo je da okvir tržišta sjemena diskriminira poljoprivrednike

Udruge iz cijele Europe, među njima i četiri iz Hrvatske, naglašavaju da postojeća pravila za proizvodnju i stavljanje na tržište sjemena pogoduju uniformiranosti i kratkoročnoj produktivnosti.

Foto: Lucija Bencarić
  • 124
  • 17
  • 0

Udruge proizvođača, oplemenjivača dobavljača i čuvara biljne genetske raznolikosti iz cijele Europe poslali su otvoreno pismo Europskoj komisiji o zajedničkoj viziji za raznolikost kultiviranog bilja.

Naime, EK bi ovih dana trebala objaviti Studiju o mogućnostima ažuriranja postojećih regulativa o proizvodnji i trgovini biljnog reprodukcijskog materijala (PRM), a udruge su mišljenja kako je trenutni okvir ograničavajuć za one poljoprivrednike i uzgajivače koji proizvode izvan industrijske poljoprivrede. Primjerice, one koji rade u agroekološkim ili certificiranim ekološkim uvjetima ili one koji žele raditi sa slobodno oprašujućim sortama i druge. 

"U kontekstu brojnih izazova s kojima se suočava poljoprivreda, neprihvatljivo je da okvir tržišta sjemena diskriminira poljoprivrednike i uzgajivače koji žele slijediti alternative koje karakteriziraju ekološke i klimatski prihvatljive prakse“, ističe se u pismu među čijim potpisnicima su i četiri udruge iz Hrvatske: Biovrt - u skladu s prirodom, Udruga OPG-a Hrvatske Život, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača i Zelena mreža aktivističkih grupa. 

Zašto su nam potrebne promjene?

Udruge naglašavaju da postojeća pravila za proizvodnju i stavljanje na tržište sjemena pogoduju uniformiranosti i kratkoročnoj produktivnosti nauštrb raznolikosti kultiviranog bilja, okoliša i raznolikosti aktera koji razvijaju sjeme i čine ga dostupnim.

"Oni zanemaruju pravo na sjeme utemeljeno na međunarodnom pravu, posebno Deklaraciji Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima (UNDROP) i Međunarodnom ugovoru o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu (ITPGRFA), i dijele aktere na umjetne kategorije "korisnika" i "proizvođača" sjemena“, pojašnjavaju dodajući kako očuvanje, održivo korištenje i dinamično upravljanje raznolikošću kultiviranih biljaka u vrtovima i na poljima mogu ići ruku pod ruku. 

Također mora poštivati i podržavati poticajni razvoj nove Uredbe o ekološkoj proizvodnji, ali i prepoznati značajna te skupa opterećenja koja proizlaze iz proizvodnje i prometa sjemena prema novoj Uredbi o biljnom zdravstvu, posebno za manje proizvođače.

"U kontekstu krize klimatskih promjena i smanjenja biološke raznolikosti, potrebne su nam politike koje prepoznaju, štite i podržavaju potencijal kultivirane biljne raznolikosti kako bi se potaknuli otporni prehrambeni sustavi i osigurala naša buduća sigurnost hrane“, navode.

Veći izbor sjemena poljoprivrednicima

Iz Udruga napominju kako je kultivirana biljna raznolikost temelj pristupa ekosustavima potrebnog za poljoprivrednu proizvodnju kako bi se usmjerio prijelaz prehrambenih sustava i preokrenuo gubitak biološke raznolikosti.

Nadalje, reformirano zakonodavstvo o marketingu sjemena, poručuju mora podržavati, a ne diskriminirati, raznolikost među vrstama i među sortama, podržavajući tako prilagodbu klimatskim promjenama, prijelaz na klimatski i ekološki prihvatljiviju poljoprivredu, lokalnu proizvodnju sjemena i hrane, prava poljoprivrednika i zdraviju prehranu.

Također bi trebao uistinu prepoznati i podržati mnoštvo sustava uzgoja sjemena i ponuditi veći izbor čitavom spektru poljoprivrednika i uzgajivača.

"Da bi se postigao taj cilj, svaka reforma mora prepoznati, zaštititi i nagraditi ključnu ulogu koju imaju neformalni sustavi uzgoja sjemena u očuvanju, održivom korištenju i dinamičnom upravljanju, raznolikošću na gospodarstvima i vrtovima te u osiguravanju otpornosti naših prehrambenih sustava“, zaključuju. 

Inicijativa "Sjeme je naše ljudsko pravo" predložila okrugli stol o zakonu

Inače, otvoreno pismo poslali su izvršnom potpredsjedniku Fransu Timmermansu, povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kyriakides, povjereniku za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom te povjerenici za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu. 

Također je upućeno Hrvatskom saboru i Povjerenstvu za izradu prijedloga Nacrta Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Otvoreno pismo Europska komisija Reprodukcijski materijal Regulatorni okvir Covid-19 Ekološki proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]