Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonska kuća
  • 09.05.2021. 10:45
  • Vukovarsko-srijemska, Bošnjaci

Otvorena Slavonska kuća, centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja

Lokalnim proizvođačima otvara se mjesto za plasman i promociju domaćih proizvoda: slavonske šljivovice, kulena, slanine, meda, rukotvorina, čulo se u Bošnjacima.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 170
  • 64
  • 0

Otvoren je Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća" u Bošnjacima. 

Projekt je to vrijedan 7,4 milijuna kuna i financiran iz Programa ruralnog razvoja, koji će, kako navode iz Ministarstva poljoprivede, omogućiti stanovnicima Općine Bošnjaci da predstave tradiciju, kulturu i običaje kroz ovu kulturnu ustanovu odnosno turističko informativni centar, aktiviraju smještajne kapacitete za posjetitelje te će lokalnim proizvođačima otvoriti mjesto za plasman i promociju domaćih proizvoda: slavonske šljivovice, kulena, slanine, meda, rukotvorina. 

"Ulaganja u infrastrukturu i podizanje životnog standarda te razvoj temeljnih usluga u ruralnim područjima provedbom projekata Mjere 7 - poput Slavonske kuće - doprinose ostanku obitelji na hrvatskom selu", rekla je ministrica Marija Vučković na otvorenju.

Prema njenim riječima, u Slavoniji su samo putem spomenute mjere omogućena ulaganja u 54 dječja vrtića, u 33 projekta lokalne infrastrukture i 5 vatrogasnih domova, uz mnoge druge projekte. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Slavoniji isplaćeno više od 4,4 milijarde kuna od 5,7 milijardi kuna odobrene potpore. "Briga za žitnicu Hrvatske nastavit će biti fokus ove Vlade“, kazala je. 

Tijekom posjete Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica je posjetila i Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci, prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za poticanje poduzetništva u sektoru poljoprivrede i prehrambene djelatnosti te ujedno i prvi inkubator u ruralnom području Republike Hrvatske, projekt vrijedan 12,5 milijuna kuna. Svoj posjet zaključila je obilaskom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Drenovci. 

Kako stoji u priopćenju Ministarstva, u ovoj je županiji kroz Program ruralnog razvoja isplaćeno 864 milijuna kuna od 1,2 milijuna kuna odobrene potpore. Samo za razvoj temeljnih usluga i obnovu sela u županiji isplaćeno je gotovo 95 milijuna kuna odnosno investirano u, između ostalog, 12 dječjih vrtića i 6 projekata lokalne infrastrukture.

Inače, Hrvatska je u posljednjih desetak dana dobila niz sličnih destinacija. Otvorena je Kuća Baranjskog kulena, Kuća od kobasica te vinski kamp


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Slavonska kuća Ruralni razvoj Promocija domaćeg Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?