Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 06.04.2018. 12:00

Otvoren 21. proljetni međunarodni bjelovarski sajam!

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je službeno otvorila 21. proljetni međunarodni bjelovarski sajam!

Foto: Agroklub
  • 690
  • 104
  • 1

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je službeno otvorila 21. proljetni međunarodni bjelovarski sajam! Otvorenju su nazočili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Predsjednica Grabar Kitarović na otvorenju sajma naglasila je kako je poljoprivreda desetljećima zanemarivana, i zahtijeva korjenitu promjenu. 

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne gledajmo čija je zemlja i kako se do nje došlo nego kakve je kvalitete

"Hrvatska ne ostvaruje rast u pojoprivrednoj proizvodnji od svoje samostalnosti. Proizvodnja se prepolovila u zadnjih dvadesetak godina, a u posljednjih šest godina zabilježen je pad od 26 posto!

Ne znamo što treba proizvoditi, ne znamo što je naš strateški proizvod. Zato se prema poljoprivredi moramo strateški odrediti, učiniti kompletnu analizu stanja te regionalizaciju s različitim pravilima. Potrebna nam je agrarna reforma. Ne bismo samo trebali gledati čije je zemljište i kako se do njega došlo, već i kakvo je, je li navodnjavano i u kojoj je mjeri rascjepkano", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Poljoprivreda kao prvi izbor, a ne nužno zlo 

Ministar Tolušić istaknuo je kako se i ovim sajmom želi podići optimizam koji je sektoru poljoprivrede itekako potreban. 

"Više smo proizvodili devedesetih godina nego sada, ali ovaj tim ministarstva takvo stanje mijenja. Poljoprivreda treba biti prvi izbor mladima, a ne nužno zlo. Želimo da naš farmer može živjeti časno, pošteno i kvalitetno. 

U nastojanju da to i ostvarimo, od idućeg mjeseca poljoprivrednici će imati mogućnost podizati kredite s kamatom od 0,5 do 1,5 posto, a za sektor mljekarstva koji je najugroženiji, kamata će biti 0,1 posto. Pomoću ovih mjera očekujemo ozbiljne pomake u poljoprivrednoj proizvodnji", najavio je ministar Tolušić. 

Sajam traje do nedjelje, posjetite ga! 

Sajam se održava od danas, 06. do nedjelje 08. travnja na Sajamskom prostoru Gudovac pored grada Bjelovara. 

Manifestacija je to koja se godinama smatrala manjom manifestacijom od Jesenskog sajma no dosegla je ogroman broj izlagača. Proljetni sajam svake godine okuplja nekoliko stotina izlagača kao i desetke tisuća posjetitelja iz Hrvatske i stranih zemalja i to na 70.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Proljetni sajam obuhvaća cjelokupan program poljoprivredne mehanizacije brojnih robnih marki, zaštitnih sredstava za bilje, sjemenje. Upravo na ovoj priredbi predstavljenii su noviteti u poljoprivredi. Izloženi su poljoprivredni strojevi, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje.

Uz brojna događanja, kao što su prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i konferencije, koje su organizirane za vrijeme trajanja sajma, održat će se i 3. Drvni svijet - prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije.

Vidimo se na sajmu! ;)


Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarski sajam Gudovac Proljetni sajam 2018 Otvorenje Tomislav Tolušić Kolinda Grabar-Kitarović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo