Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 06.09.2020. 18:00

Otkriveno da pčelinji otrov uništava stanice raka dojke

U Australiji je provedena studija u kojoj je otkriveno da otrov medonosnih pčela uništava teško lječive stanice raka dojke, a mogao bi se koristiti i u kombinaciji s kemoterapijskim lijekovima.

Foto: Depositphotos/maristos
  • 758
  • 390
  • 0

Istraživanje na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins i Sveučilišta Zapadne Australije otkrilo je da otrov medonosnih pčela brzo ubija agresivne i teško lječive stanice raka dojke, piše abc. Spoj iz otrova koji tako djeluje naziva se melitin.

Članovi tima, kojega je vodila mlada znanstvenica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC) i HER2 stanica raka već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile zdravim stanicama.

Istraživanje je također utvrdilo da je glavna komponenta otrova u kombinaciji s postojećim kemoterapijskim lijekovima bila izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora.

Otrov pčela se pokazao izuzetno moćnim

Duffy se nada da bi otkriće moglo dovesti do razvoja liječenja TNBC-a, koji čini 10 do 15% svih karcinoma dojke i za koji trenutno ne postoje klinički učinkovite ciljane terapije.

"Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u uništavanju nekih od ovih agresivnih stanica raka u koncentracijama koje nisu toliko štetne za zdrave stanice", kazala je dr. Duffy.

Istražuju češnjak - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Istraživanje je pokazalo da je specifična koncentracija otrova ubila 100% TNBC-a. To je vrsta raka dojke u kojemu na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein.

Zato su mehanizmi koji tu vrstu potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se on iznimno teško liječi. Trenutno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za ovaj oblik karcinoma, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

Melitin smanjuje stanice raka i utječe na njihovo dijeljenje

"Otkrili smo da melitin uspijeva uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta", kaže dr. Duffy. Napominje i da je ovaj spoj imao još jedan izvanredan učinak - za samo 20 minuta značajno je smanjio njegove kemijske poruke stanica, ključne za rast i njihovo dijeljenje.

Glavni znanstvenik Zapadne Australije, prof. Peter Klinken, rekao je da je to značajan razvoj događaja, koji pruža još jedan primjer gdje se spojevi u prirodi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti.

Duffy ipak ističe da je ovo tek početak i da treba obaviti još puno istraživanja kako bi se došlo do lijeka koji stvarno djeluje i nije štetan za ljudsko zdravlje.


Tagovi

Znanstveno istraživanje Liječenje karcinoma Pčelinji otrov Ciara Duffy Rak dojke Lijek


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]