Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 01.11.2020. 18:00

Oštre kritike agrarnoj politici EU: Mislili su na sve, samo ne na svoje poljoprivrednike

Mnogi europski farmeri su zabrinuti da zbog EU politike rad u agraru dobiva socijalni predznak, tvrdi američki ministar poljoprivrede, Sonny Pardue oštro kritizirajući EU.

Foto: Renata Prusina
  • 867
  • 275
  • 0

Kako proizvesti hranu, a da se pri tome zadovolje potrebe rastućeg stanovništva i istovremeno uspostaviti sustave održive proizvodnje pitanje je o kojem se sve više raspravlja. Najčešće se rješenje vidi u napretku tehnologije, a ekološka održivost je presudna ako želimo sačuvati zdravlje tla, vode te zraka i istodobno zadovoljiti potražnju za hranom.

A to je ono čemu teži Europska unija uvođenjem novih strategija kao što su "Od farme do vilice" ili onoj o biološkoj raznolikosti. No, to nije naišlo na odobravanje čelnika u agrarnom resoru "preko bare". 

Naime, početkom listopada je američki tajnik poljoprivrede, Sonny Pardue oštro kritizirao europske politike ovoga resora i Zeleni sporazum. "Europa je mislila na sve, samo ne na svoje poljoprivrednike", rezolutno je izjavio.

EU zabranjuje inovacije? 

On se poziva na poljoprivredne inovacije koje, kako tvrdi, EU dosljedno zabranjuje svojim farmerima. Riječ je o novim metodama modificiranja genetskog materijala poput CRISPR-a, koji usjevima daju bolji okus, duži rok trajanje ili bolju tolerantnost na sušu. Treba napomenuti da ova metoda nije isto što i GMO jer ne uključuje DNK iz drugog živog bića.

Prema njemu, strategija Od farme od vilice se više vodi političkom logikom nego znanošću. Isto tako smatra da će se Zelenim sporazumom u Europi krenuti put visokih troškova hrane i niskih prinosa. To, misli on, ne samo da potkopava održivost, već prijeti konkurentnosti poljoprivrednika.

SAD zabrinut zbog nove EU strategije "Od farme do vilice" - narušit će njihovu trgovinu?

"Zahvaljujući politikama koje su potaknule ulaganja u nove tehnologije, SAD može proizvesti više hrane i trgovati globalno, što izravno koristi potrošačima u cijelom svijetu. Poboljšanje ekološke i ekonomske održivosti se ni ne računa ako si potrošači ne mogu priuštiti stavljanje sigurne, visokokvalitetne hrane na stol“, stoji u njegovu pismu objavljenom na servisu euobserver.

"Ranije ove godine susreo sam se s europskim poljoprivrednicima u Bruxellesu. Mnogi od njih su zabrinuti da zbog vladine politike rad u poljoprivredi dobiva socijalni predznak“, tvrdi on. Dodao je da američki farmeri postižu porast produktivnosti s manje resursa iskorištavanjem inovacija i tehnologija.

U fokusu isključivo ekologija

Pomoćnik ministra, Ted McKinney pridružio se kritikama. "EU ima na umu samo jedan stup održivosti i to onaj ekološki“, izjavio je rekavši da su socijalni i ekonomski aspekti zanemareni, posebno u strategiji Od farme od vilice.

Prema njemu, američkoj je poljoprivredi oduvijek bio cilj doprinositi prehrani svjetske populacije, a očito smatra da EU ne misli tako. Kako piše topagrar, u posljednjih 90 godina američki su poljoprivrednici postigli rast produktivnosti iznad 400% i to isključivo zbog inovacija.

Također, McKinney je zatražio od EU znanstveno utemeljenu, transparentnu procjenu novih biotehnoloških metoda smatrajući da je to jedini način na koji poljoprivreda može povećati svoju ekološku, ali i socijalnu te ekonomsku održivost

Digitalna poljoprivreda, što je to uopće?

Amerikanci su zabrinuti zbog signala koje šalju. "Europa je svjetionik za cijeli svijet. Njezini se standardi onda trebaju poštovati i u zemljama u kojima su inovacije potrebnije od samih Europljana", tvrdi on smatrajući da je to dosta neodgovorno s obzirom na stalno rastuće svjetsko stanovništvo.

Poljoprivrednici moraju biti sposobni koristiti tehnologiju, umjesto da ih u tome ometaju politike koje ograničavaju rast i guše ih. "Bojim se da EU javnosti daje krivu percepciju, a ne zdravu znanstvenu politiku, koja će se pokazati na štetu njihovih vrijednih farmera i svjetskih potrošača“, zaključio je.


Tagovi

Kritika SAD Poljoprivredna politika Ted McKinney Sonny Pardue


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P