Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interagro 2017
  • 23.09.2017. 09:00

Osloboditi proizvođače zakupa i koncesije za 50% obaveza

Na sajmu "Interagro 2017" ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić najavio oslobođenje od obaveza zakupa i koncesije te obezbjeđenje i reprogramiranje obaveza kod IRB-a, a isto će tražiti od poslovnih banaka, uključujući i snižavanje kamata.

Foto: vladars
  • 169
  • 7
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić jučer je svečano otvorio 16. Međunarodni poljoprivredni sajam "Interagro 2017" u Bijeljini, koji je okupio 120 izlagača iz zemalja regiona i Evrope.

Ne propustite sajam Interagro u Bijeljini

Ministar Mirjanić je podsjetio na veliki udio poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda RS koji je u prošloj godini bio 24 odsto.

"Samo od primarne poljoprivredne proizvodnje imali smo doprinos oko 1,5 milijardi KM, sa prehrambenom industrijom to je prelazilo 2,4 milijarde KM", rekao je Mirjanić.

Na vrijeme preduzeli set mjera

Ocjenjujući da je ova godina zbog suše, mraza i drugih nepogoda posebno izazovna za poljoprivredne proizvođače i da će obim proizvodnje biti umanjen za 270 miliona KM, Mirjanić je rekao da je Vlada pratila i blagovremeno preduzimala čitav set mjera da se negativne posljedice vremenskih prilika ublaže i dijelom saniraju.

"Za prošlu godinu su isplaćeni svi podsticaji, a za ovu godinu su veoma ažurni podsticaji i već je isplaćeno blizu 50 odsto od ukupno predviđenih sredstava", rekao je Mirjanić.

Osiguran finansijski okvir

On kaže da je, osim toga, stvoren finansijski okvir od 175 miliona KM koji je na raspolaganju za različite namjene u oblasti agrarne proizvodnje u Srpskoj.

"To su podsticaji od 60 miliona KM, sredstava Investiciono-razvojne banke /IRB/ 60 miliona KM za tekuću i proširenu reprodukciju, 16 miliona KM od međunarodnih organizacija, 22 miliona KM sredstava iz oblasti vodoprivrede, samo tokom ove godine osam miliona KM za navodnjavanje, oko četiri miliona KM Partner fonda i slično", rekao je Mirjanić.

Povezivanje proizvođača, prerađivača i robnog prometa na širem prostoru

Rekao je da će Vlada Srpske za narednu godinu osloboditi proizvođače koji imaju zakup i koncesije za 50 odsto obaveza, a obezbijediće i reprogramiranje obaveza kod IRB-a i isto to tražiti od poslovnih banaka, uključujući i snižavanje kamata.

Mirjanić je najavio kreiranje još niza mjera koje treba da pospješe brži razvoj agrarnog sektora u cjelini, među kojima je izgradnja institucija čiji je cilj povezivanje proizvođača, prerađivača i robnog prometa na širem prostoru, kao i završetak inventarizacije zemljišta u Srpskoj.

Foto: vladars


Tagovi

Interagro Sajam u Bjeljinji Stevo Mirjanić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete