Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crpna stanica
  • 10.09.2016. 18:00

Osigurana voda za navodnjavanje 8.500 ha!

U Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji u probni rad je puštena crpna stanica koja vodu iz rijeke Save pušta u Biđ-bosutski kanal.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 2.045
  • 101
  • 0

U Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji u probni rad je puštena crpna stanica koja vodu iz rijeke Save pušta u Biđ-bosutski kanal. Kapacitet crpne stanice je 5 kubičnih metara u sekundi, a njezin značaj posebno će doći do izražaja u ljetnim mjesecima, za vrijeme niskih vodostaja Save, piše vecernji.hr.

Time je označen i završetak radova u sklopu prve faze gradnje višenamjesnog kanala Dunav-Sava, duljine 61 kilometar. Širina kanala je od 120 do 250 metara. Investicija vrijedna 493 milijuna kuna s 80% iznosa financirana je iz državnog proračuna. Spajanju dovodnog melioracijskog kanala s rijekom Savom i puštanju u rad ovog značajnog vodno-poljoprivrednog objekta prisusvovao je i ministar poljoprivrede Davor Romić.

Između ostalog, osigurat će se voda za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je Romić.

Dosad se u Vukovarsko-srijemskoj županiji navodnjavalo tek oko 1.000 hektara, no ni za tu površinu već od svibnja nije bilo dovoljno vode. Sada je omogućen dovod vode od rijeke Save preko Biđa i Bosuta sve do Dunava. To je temeljna pretpostavka za sjetvu, kako novih, tako i daleko dohodovnijih kultura na slavonskim njivama. Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV) u duljini od 14,7 kilometara.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Izvori

Večernji list


Tagovi

Navodnjavanje Crpna stanica Jaruge Kanal Davor Romić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]