Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 31.10.2019. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Oporavak Petrokemije, u prvih devet mjeseci ostvarili neto dobit od 124 milijuna kuna

Prošle je godine zabilježen gotovo trostruki gubitak, a cijene gnojiva nisu zabilježile značajnije promjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: Petrokemija.hr
  • 571
  • 141
  • 0

U prva tri kvartala 2019. godine Petrokemija d.d. ostvarila je neto dobit u iznosu od 124 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen gubitak od 341 milijun kuna, priopćeno je iz te tvrtke.

"Uzimajući u obzir rezultat bez posebnih stavki, neto dobit za prvih devet mjeseci iznosi 178 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 249 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2018. godine. Posebne stavke odnose se na naknade za emisiju CO2 i sredstva rezervirana za otpremnine", objašnjavaju iz Petrokemije

Kako dodaju, Petrokemija d.d. u izvještajnom je razdoblju povećala prihode od prodaje za 35 posto, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu. EBITDA bez jednokratnih stavki povećala se na 270 milijuna kuna zahvaljujući većem volumenu prodaje na profitabilnijim tržištima i rekordno niskim cijenama prirodnoga plina na europskom tržištu. Cijene gnojiva nisu zabilježile značajnije promjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Proces dokapitalizacije izvršen u 2018. i vrlo dobri rezultati u prvih devet mjeseci 2019. godine značajno su poboljšali financijski položaj Petrokemije, smanjivši neto dug tvrtke na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina. Poslovanje u 2019. i dalje je pod pozitivnim utjecajem vanjskih i internih faktora, no kompanija mora dodatno jačati svoju otpornost na promjene i utjecaje iz eksternog okruženja te u tom smislu nastaviti s kontrolom troškova, optimizacijom poslovnih procesa te stvaranjem pretpostavki za investicijski ciklus", istaknuo je predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač
 


Tagovi

Petrokemija Dobit Prihod Davor Žmegač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)